2014. április 10., csütörtök

Nyugat-Európa és a káosz partján, félig Ázsia, de egészen Balkán".

A bejegyzés trackback címe:
http://tenytar.blog.hu/api/trackback/id/5989875 

EBESZ a választásról: "egészen Balkán"?

2014.04.09. 08:03 Ténytár

Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) az immáron egyfordulós választásról - a közbenső jelentésének - publikációját követően sajtótájékoztatót tartott fontosabb megállapításairól. Az EBESZ módszertanáról, diplomatikus stílusáról, valamint a kiadott közbenső jelentésről már korábban is írtunk. A megfigyelők egyértelműen jelezték: a választás szabad volt. Azonban a tisztességességgel kapcsolatban több probléma merült fel (bár - ahogy korábban írtuk - a baloldali ellenzék nem csupán a jobbra lejtő pálya miatt maradt alul).

Az EBESZ elismerte, hogy bizonyos pontokon előrelépésre került sor, így különösen a kampányfinanszírozás szabályai a korábbinál egyértelműbbek lettek, s legalább egy félresikerült kísérlet összejött a kedvezményes mandátumokkal kapcsolatban, s azt is értékelte, hogy a kerületek eltéréseit próbálták korrigálni. 

Azonban a kritikus elemek erősen túlsúlyba kerültek. Így erősen kritizálták a külföldi magyarok választójogának szabályait, a média kiegyensúlyozatlanságát, s erős kormánypárti túlsúlyt, valamint a női jelöltek és képviselők számának újabb jelentős csökkenését. A sajtóanyag rendkívül kemény megállapításokat tartalmazott, amikor is az "undue advantage" kifejezést használta, ami egyértelműen a fair-jelleg sérelmét veti fel. Ha röviden össze akarnánk foglalni a megállapításokat, akkor azt mondhatnánk, hogyMagyarország a visegrádi demokráciák közül a balkáni demokráciák közé került át, avagy a Kozmosz együttes szövegével élve: "Nyugat-Európa és a káosz partján, félig Ázsia, de egészen Balkán".  http://www.youtube.com/watch?v=H72yZgrWbxU#t=50

Az EBESZ megállapításainak jellege és azok jogi alapja 

A Ténytár már korábban közzétett 
elemzésében, valamint a blognak az EBESZ közbenső jelentéséről készített bejegyzésében bemutattuk, hogy melyek azok az elemek (az ún. koppenhágai kritériumok), amelyek alapján az EBESZ szerint egy választás szabad és tisztességes (free and fair). Azt is jeleztük, hogy az EBESZ - nemzetközi szervezetként - rendkívül diplomatikusan fogalmaz, így egy külső szemlélő számára kedvezőnek tűnő vélemény diplomáciai körökben erős és kemény kijelentésnek minősül. 

Az 
EBESZ vizsgálatait az ún. koppenhágai kritériumok alapján végzi, s azt is kiemelhetjük, hogy megfogalmazásaiban sokkal kritikusabb a működő demokráciákkal szemben. Azaz, minél többet vár el a korábbi demokratikus tapasztalatok alapján egy államtól, annál keményebben reagál a negatív fejleményekre. 

AZ EBESZ régebben nem bírált? 

Sokszor hangzik el bírálatként, hogy 
az EBESZ kritikai megjegyzései csak most jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban. Itt kell jeleznünk, hogy ez egyáltalán nem igaz. A magyar választásokat 1998 óta figyelik meg ezek a szakértők, s megállapításaikból egy jellegzetesen kelet-közép-európai demokrácia képe rajzolódott ki. Ez alapján a magyar rendszer szabad és alapvetően tisztességes volt, amely közelített a nyugati standardokhoz, de több esetben problémaként jelezték, hogy a közmédiában kormánypárti túlsúly jelenik meg, a kampányfinanszírozás szabályai hiányosak, amely visszaélésekre adhat okot. A választási eljárással kapcsolatban kitértek arra, hogy a jogorvoslati rendszer nem kielégítő, a jogsértéstől nem tántorít el. Szintén kifogásolták a nemzetiségi képviselet megoldatlanságát, valamint a női jelöltek csökkenő számát. 2010-ben már a gyűlöletbeszéd megjelenését is felhozták (elsősorban a Jobbik kampányával kapcsolatban).

Így látható, hogy az EBESZ bírálatai nem újak. A vélemények alapján Magyarország egyértelműen egy klasszikus kelet-közép-európai új demokrácia volt: közeledtünk a nyugati demokráciákhoz, de azért még voltak olyan problémák, amelyek miatt mégsem lehetett minket oda sorolni.

A legfontosabb pozitív változások az EBESZ szerint...

... azok közül a legfontosabb a 
kampányfinanszírozás átláthatóságának növelése. Persze, ez nem zárta ki a negatív kampány "kiszervezését" baráti civileknek, de vitathatatlan, hogy a korábbi szabályokhoz képest jóval egyértelműbb és átláthatóbb lett az új joganyag.

Szintén előrelépésként értelmezte az EBESZ, hogy legalább valamilyen kísérlet volt a
nemzetiségek parlamenti képviseletének biztosítására, igaz, a tényleges szabályozást nem tartotta való alternatívát jelentőnek (elsősorban amiatt, hogy a nemzetiségi listára regisztrálókat kizárta az országos listára történő választásból).

Szintén előrelépésnek értékelte, hogy 
a választókerületek álláspontja szerint arányosabbak lettek. Bár ezzel lehet vitatkozni, hiszen az aránytalan körzetek száma nem csökkent jelentősen, s ez az arányosítás egyben a kormánypártok számára kedvezőbb határok kialakítására is lehetőséget adott.


És a negatívumok...

... amelyek erőteljesebben jelennek meg a sajtóanyagban. Ezek közül a legfontosabb a határon túli szavazók helyzetének nem megfelelő rendezése.Egyrészt bírálták az eltérő súlyú szavazatokat, másrészt az eltérő eljárást, amely különbséget tett a magyarországi lakcímmel rendelkező és nem rendelkező, külföldön élő magyarok között. 

A legélesebb kritikát azonban a média kiegyensúlyozatlansága miatt kapta Magyarország. A kereskedelmi média kizárása a kampányból (a kötelező ingyenességgel), a kormányzati információnak beállított kormánypárti propaganda, a közmédiumok a korábbinál erősebb kormánypárti elköteleződése az EBESZ szóhasználatában rendkívül éles kritikát váltott ki.
Szintén problémaként jelentkezett, hogy tovább csökkent a női jelöltek száma, azaz folytatódott az a tendencia (sőt, fel is erősödött), amelynek révén a gyengébbik nem képviselői kiszorulnak a politikai képviselet világából.

Ehhez még hozzájött a közjogi rendszert érintő törvénygyárral kapcsolatos kifogások köre, amely az EBESZ szakértői szerint érintette a fékek és ellensúlyok rendszerét, gyengítve azokat. Így a sajtóközlemény címe is az "undue advantages" (kb. jogtalan, igazságtalan előny) kifejezést használja.

"Egészen Balkán" 

Így a sajtóanyagra tekintve azt emelhetjük ki, hogy az EU-25-ök viszonylatában rendkívül éles kritikát fogalmazott meg a szervezet, s azt jelezte, hogy Magyarország kezd letérni a kelet-közép-európai pályáról, s egyre inkább közelít a balkáni demokráciákhoz. Ezek a jogsértések ugyanis jellemzően a demokratikus rendszereket bevezető balkáni országokra voltak jellemzőek.

2014. április 8., kedd

Ha ez egy bolt lenne, akkor be kellene zárni...

Gyönyörködjünk!



„A kommunisták mind ott lesznek, legyünk hát ott mi is!” Ezt mondta a fővezér, aki csak így, kommunistaként szokta emlegetni a vele ellentétes véleményű, világnézetű, meggyőződésű, életfelfogású magyar polgárokat. (Az éplelkű magyar legkésőbb ennél a mondatnál eldöntötte volna, hogy nem szavaz erre az emberre, aki képes így beszélni az ő honfi- és polgártársairól.)

Hát nem voltak ott a „kommunisták” mind. A magyar választók közel 40 százaléka (kb. 3 millió 200 ezer ember) beintett, mert úgy gondolta, „ezekre” ő nem szavaz. Egyikre sem. Különbséget tenni nemcsak nem tud, nem is akar, egységesen gyűlöli őket. Mert politikusok. Ami nála azonos a gazemberrel.

Hatvan százalék (kb. 4 millió 800 ezer ember) viszont elment. A 60 százalék 44 százaléka (kb. 2 millió 200 ezer ember) szerint ez a jó és ígéretes ország, amit négy év alatt idecsináltak nekik. A 60 százalék több mint 20 százaléka  (kb. 980 ezer ember) szerint viszont még ez sem elég jó és ígéretes. Szerintük nyilván még több cigányt kéne kinyírni, még több uniós zászlót kéne bevágni a vécébe és még több egyenruha kéne az országba, hogy végre rend legyen.

Lehet szidni a demokratikus ellenzéket, lehet elemezgetni a szarvashibáikat, de nem tudok elképzelni olyan ellenzéki bűnt, amelyik ennek a rettenetes országrontó pártnak és beteg lelkű vezérének akár csak a kicsinyke arányú győzelmét is indokolta volna. Nem tudok elképzelni olyan ellenzéki bűnt, amelyik a mocskosszájú és szolgalelkű Zsigó Róbert vagy a mocskosszájú és gátlástalan gyarapodó Rogán Antal győzelmét indokolhatná. Csak hát a magyarnak Zsigó és Rogán kell. Vagy ha nem kell, akkor is úgy gondolja, hogy Teket Melinda és Kerék-Bárczy Szabolcs azonos minőségű ember és politikus Zsigóval és Rogánnal, és akkor ugyan mi a jó büdös francért menne el szavazni.

Kész.


Igen, tudom, a népet nem lehet leváltani. De felmenteni sem.

Nem akarom lebecsülni azt a kb. 1 millió 250 ezer plusz kb. 250 ezer (másfél millió!) embert, aki a két demokratikus indulóra szavazott (mármint a szövetségre és az LMP-re). De hogy a két szégyellnivaló és zsákutcás párt oly sokat emlegetett, hőn szeretett nemzetének sajnos közös a sorsa, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ez a lekommunistázott másfél millió a következő négy évben is, továbbra is nekik kiszolgáltatva fogja élni az életét. Mert ennyi ember nem tud elmenni innen.

(Ja igen: külön köszönet az újdonsült magyar állampolgároknak, akik nem itt élnek, de rólunk szavaztak, eddig 95,37 százalékban a zsarnok pártra. Második náluk a csendőrpárti kistestvér.)

Volt persze egy előnye a választásnak. A köztelevízió nézői négy éve nem hallották a demokratikus ellenzéki pártok vezetőit szabadon, megvágatlanul, eltorzítatlanul és sárba rántó kommentárok nélkül beszélni. Most nagylelkűen képernyőre engedték őket. Már megérte.

Mindenesetre én szégyellem magam amiatt, ami vasárnap történt. Szégyellem ezt az országot, amelyben élek, akkor is, ha tudom, milyen mérhetetlen mennyiségű hazugság, uszítás, manipuláció és visszaélés vezetett ehhez a gyalázatos eredményhez.

Végül (a fentiekhez képest) egy egészen jelentéktelen magánközlendő: az újabb tragikus négy év küszöbén úgy látjuk, el kell gondolkoznunk a Galamus sorsáról is. Kérem a kedves olvasókat, vegyék figyelembe ezt a tényt, ha most és a következő napokban a megszokott tartalmakat esetleg nem találják a honlapon.

13 órája · 
Ezzel van esélye a kétharmadnak:
- A Szocdemek 13 843 szavazatot szereztek, 82 egyéni jelöltjük elindításához 41 000 aláírásra volt szükségük.
- 11 270 szavazatot szerezett a SEM, 52 egyéni jelöltjük elindításához 26 000 aláírásra volt szükségük.
- 57 egyéni jelöltet indított a KTI, ehhez 28 500 aláírásra volt szükségük, a választásokon 9 958 szavazatot szereztek.
- 9 108 szavazatot gyűjtött a JESZ, 81 egyéni jelöltjük indításához ezzel szemben 40 500 aláírásra volt szükségük.
- MCP: A párt 61 egyéni jelöltjének elindításához 30 500 ajánlásra volt szükségük, ezzel szemben csak 8 285-en szavaztak.
-Kisgazdák: A pártra összesen 7 426-an szavaztak, az ötven egyéni jelöltjük elindításához 25 000 ajánlásra volt szükségük.
- Az ÚDP 1 952, az ÚMP 1 458 szavazatot szerzett, ami jóval kevesebb, mint amennyi az országos listájuk felállításához szükséges volt. Mindkét párt ötven jelöltet állított, ami legalább 25 000 ajánlást jelent.
http://index.hu/belfold/2014/04/07/torpepartok_eredmenyei/



14 órája · 
http://fedor.blog.hu/2014/04/07/a_stockholm-szindromas_orszag
"Orbánék folytathatják. Marad tehát a Hoffman Rózsáék által szétvert oktatási rendszer a porig alázott tanári karral; marad a state capture, vagyis az, hogy minden új törvény a fideszes hátország gazdagodását szolgálja; marad a kelet felé sodródás, az orosz függőség, marad a diktatúrák kegyeinek keresése; marad, sőt minden bizonyára erősödik a demokrácia leépítése; marad a totálisan sikertelen gazdasági unortodoxia. Magyarország népe vasárnap reggel még Közép-Európában ébredt fel, de este már Kelet-Európában aludt el. 24 évvel a rendszerváltás után visszajutottunk megint majdnem ugyanoda, egyetlen nagy különbséggel: ehhez most nem kellett megszálló külső erő, ezt most magunknak intéztük el."

 stockholm_budapest.jpg
A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa;...
FEDOR.BLOG.HU


Az űrlap teteje

Az első visszhangok...

A választók öt április 6-i üzenete a magyar politikai elitnek
1.     1. Az ország nem szavazott bizalmat a politikának.
2.       2. Az ország nem szavazott bizalmat a Fidesz–KDNP-nek.
3.       3. Az ország nem szavazott bizalmat a régi baloldali ellenzéknek
4.       4. Erősödött a protest a jobbszélen

5.       5. A baloldali alternatíva protestje is parlamentet ért



http://hvg.hu/itthon/20140407_valasztok_uzenete






A szavazók száma kicsit más, mint a parlamenti mandátumok
(frissítve)
Fő tanulságok: a Jobbik erősödése valójában kevesebb, mint 10%-os, a Fidesz 630 ezer szavazót vesztett, a baloldalra 200 ezerrel többen szavaztak, az LMP-re harmadával kevesebb ember szavazott, mint a 4 évvel ezelőtt, több mint 200 ezerrel nőtt a nemszavazók száma.
(millió főben 99,5%-os feldolgozottságnál, határon túli szavazatok nélkül)
Fidesz 2010 – 2,70
Fidesz 2014 – 2,07
változás: -23%
MSZP 2010 – 0,99
Kormányváltók 2014 – 1,2
változás: +12%
Jobbik 2010– 0,85
Jobbik 2014 – 0,98
változás: +9%
LMP 2010 – 0,38
LMP 2014 – 0,25
változás: -35%
nemszavazó 2010 – 2,85
nemszavazó 2014 – 3,08"


Szerző: Radó Péter 2014.04.07. 06:19 21 komment
Az OktpolCafé blog négy év után beszünteti működését. Szerzői illően elköszönnek és tiszteletteljes meghajlás után elhagyják a színpadot.
Radó Péter:
Búcsú a fegyverektől


http://oktpolcafe.hu/elkoszonunk-2421/

magyarország összes lakosa még 4 év börtönt kapott
Tetszik ·  · 

Újra blog - lesz még Magyar Köztársaság (nem lett...)

Két nappal a 2014. évi országgyűlési választások után azt, amit a Facebook jelentett az elmúlt három hónapban, ideterelem a blogra. Ideiglenesen? Örökre? Nem tudom. Tereveim szerint az őszi önkormányzati választásokon mutatok újra jelentősebb politikai aktivitást. Búcsúzóul álljon itt zenés kampányom részletes forgatókönyve... Az igazsághoz tartozik, hogy a zenés kampány egyetlen billegő szavazat híján PONT ELÉG VOLT a kétharmadhoz... - Orbán Viktornak. Ennyit a Rock, és általában a művészetrek rezsicsökkentő erejéről...

03.14-15-16 beharangozó szöveg és képek és szöveg…






 1.      03. 17. Bródy lesz még magyar
o   édesapám, ezek ugyanazok
o   Tango LeMondo
o   Édes életünk?
2.      18. Bikini bátyuska
o   Republic: Já Ljublju TYereskova
o   Rice: Nem kell!
3.      19. Cseh Tamás marha Magyar szavazó
o   Somlai Margit
o   Születtem Magyarországon
o   Kicsi az ország, sok a katona
4.      20. Copy con - Mr.President
o   Belga - Nemzeti hip-hop
o   Copy – Útálom a XX.????
o   Magna Cum Laude - Pálinka Dal – az első meghozott törvény tiszteltére
o   Copy a holnap betemti
5.      21. Hobó: Másik Magyarország
o   KHB III. – eddig még bármiben hittem is, mind tönkrement
o   Bolondok  hajója
o   isten melyik oldalon áll?
o   Nem lehet két hazád
o   Jönnek jobbról-jönnek balról
6.      22. Dopeman felcsút
o   Dopeman Bazmeg
o   Dopeman Elnök úr
o   Funktasztikus – Fanyarország MÁR VAN MÁSUTT!
7.      23. Ismerős Arcok: Nélküled
o   Historica – Kis magyar historica
o    Hungarica - Vérrel szentelt föld
8.      24. Cabaret – Kisember
o   Szabadíts fel
o   Bikini 1992
9.      25. Pajor Béketábor
o   Ucsitelynyica
o   Őrizd a lángost
o   Belga régen jobb volt minden
10.  26. Majka feat Tyson,Game,Pápai Joci - Ítélet Helyett
o   Majka feat. Tóth Vera - North Side Anthem - Official Music Video
o   Mohaman ft. Game  Tyson - A Város Ahol Élek
o   Belga: Nem leszünk gyarmat
o   Dopeman – Édesanyám, szavazz helyettem
11.  27. Sziámi - Elég zsidó
o   Pajor – Rosenberg Dani
o   Nyugati pályaudvar - Gerendás
o   Ando Drom-Cseh Tamás
o   Hair magyarul - Jöjj el napfény!
12.  28. Tunyogi_ Túl sokáig voltunk katonák
o   Miklósa Erika – Fogolydal
13.  03.29. Sub Bass Monster - Rege a csodaszarvasról
o   Funktasztikus - Fanyarország MÁR VOLT!!!!
14.  03.30 Kozmosz Világszakadtság – ezt meg a honvédelmi Hende Csabának küldeném
o   Quimby - Kivándorló Blues
o   Demjén: A Szabadság Vándorai
o   Szívet cseréljen, aki hazát cserél
15.  01. Hétköznapicsa– Semján Zsoltnak kicsi szívem egész melegével, mielőtt visszafoglal valamit
o   Kamikaze - Isten hozott a földi pokolban
16.  02. Erdős virág van egy ország
o   Erdős Virág ezt is el
o   Erdős Virág Paizs Miklós mondjátok meg
17.  03. Ibolya Oláh – Magyarország
o   LGT – Magyarország
o   Kovács Kati -Oly távol messze van hazám – Londonba
o   Csizi – hazára találtam
18.  04. Zorán sohase higgyjetek
o   Zorán: Így is jó…
o   Koncz egyszerű ez
o   Koncz szabadnak születtél
o   + felszabadulós válogtaás: ezek ugyanazok , és a kicsi az orszá sok a katona…
19.  05. Rabszolgakórus
o   Cabaret - Tomorrow Belongs to Me
o   Panzerlied
20.  Lesz még Magyar Köztársaság No Vona - no cry!
21.  06. István a Király – te kit választanál
o   Csizi – Jó reggelt, Magyarország
o   Kőműves Kelemen
22.  04.07. Európa csendes, újra csendes
o   Il Silenzio – Takarodó!
o   HK & LES SALTIMBANKS - _On Lâche Rien_

o   East – ha zászlót bont a félelem