2021. február 21., vasárnap

Ezer év Kontyfa

 


Ezer év Kontyfa  

Két héttel Makai Kati utolsó munkanapja után…, egy nappal Lampek Éva utolsó munkanapja után… ezer év Kontyfa.

Jól tettem, hogy elindultam…, pótolhatatlan és felejthetetlen pillanatokat élhettem át. Vonatkozik ez a tegnapi napra, amikor engedve Kiss Tamás ráhatásának mégiscsak elindultam a Covid-mentén óvatosan szerveződő Lampi-féle flashmobra, és vonatkozik arra a pillanatra, amikor Sári Lajos ráhatásának köszönhetően mégiscsak engedtem a szolid erőszaknak, és képes voltam helyes döntést hozni, és a Kontyfába „igazolni”. A rendszerváltás rendszerdöntő iskolájába, ami nélkül a rendszerváltás utáni Magyarország pedagógiatörténete nem lehet teljes, és ami olyan tökéletesen ábrázolja Magyarország (khm…, khm…, a hajdanvolt Magyar Köztársaság…) útját ’90-től 2021-ig, Sári Lajostól vasbéláig.

Szerencsémre, sokszor voltam jókor-jóhelyen. 1981-ben Tatán, 1985-ben Diósjenőn és 1990-ben a Kontyfában. Hány társadalmi és emberi tényezőnek kell ahhoz szerencsés, és mint a példa mutatja, MEGISMÉTELHETETLEN együttállásban összeilleszkedni, hogy létrejöjjön az a különleges, és sajnos, egyszeri keverék és speciális vegyület, ami robban, és akkorát szól, hogy elhallatszik „kelettől-nyugatig”, de úgy, hogy ezek az energiák képesek voltak megmozdítani a kontinenseket tartó lemezeket, és képesek voltak egyirányba vinni és egyirányba tartani?

Micsoda együttállása a csillagoknak… és micsoda sötét és fekete éjszaka következik, amikor az utolsók is kihunynak és ledőlnek.

Lampek Éva… 42 évet dolgozott itt, aztán leszáll a villamosról, félretörli a szemét befelhőző könnyeket, körbenéz rajtunk és belemondja egyetlen mondatba minden keserűségét, egy olyan mondatba, aminek soha-soha-soha nem lett volna szabad elhangzania: „Boldog vagyok, hogy eljöttem a Kontyfából.”

Tisztelt Rögtönítélő Bíróság! Legyen ez a mondat az utolsó tanúvallomás ebben a perben, és tegye egyértelművé a halálos ítéletet, amit ki kell szabni vasbélákra és bélánékra, kovácsKLIKkatikra, tankerületekre és liberális nevelést szándékosan félreértelmező vulgarizáló, primitív álpedagógusokra, az oktatást idáig süllyesztő álminiszterekre, a felsőoktatást beszántó ál-amtitkárokra.

És maradnak a jók, az igazak, megtörve és magukrahagyatva, az utolsó mohikánok, akik még dolgoztak Lajossal: Drávay Kinga, Siteri Erzsike, Tompika, illetve Verő Juli, TörőKriszta, Béres Ildi, Homi. A többi… néma csend.



Már nem Sári Lajos ül az igazgatói irodában félkéz piros ultival a kezében, nem áll ott Lampek Éva a színpad előtt szerény, kislányos, de öntudatos mosollyal (van mire… felnevelte Végh Balázst, Miháczi Zsuzsit, Kollányi (Majka) Zsuzsit, és Tóth Andit, a kecskeméti színház zenei igazgatóját, a kis hegedűslányt…), nem rendezi Kiss Tamás a Kiss Herceget, nem ássák a kölcsönvett fegyencek a Monte Christo- projekt homokját Lindner Guszti irányításával, nem tolat be Hejcéről a Tranzittal Dezső, és nem áll meg hátul, Neuspillerrel, de hátsó szélvédő nélkül, az Ikarus sem. Nincs állófogadás és Akikre Büszkék Vagyunk, se darts a pinceklubban, pingpong az aulában, billárdszoba a tornafolyósón és csocsóbajnokság. Nem bizonyítja mellbevágó erővel Makai Kati, hogy ér Ő annyit, és többet, mint bármelyik férfi, és nincs ott se Misi, Mák, Menner, Migend, Mandák, se Oszi, se Pregh Eszter, Karate Feri és PingPongPeti, se 80 perc, se mozdonynélkül felejtett különvonat Zánkán, se karácsonyi díszlet hajnalra Angeli Csabával és a magas Krisztiánnal, nem vág disznót KovácsTibi, és nem számolja el Beliánsky Kati, és nem áll mellé Gizi néni, se Lici néni, se Kilencedik osztály, se Művészeti Iskola, se Zabhegyező Gyerekfesztivál, Kontyfa-hét, versenytárgyalás, Bónus-rendszer, Gyűjtsd Össze a Felét, se kiállításmegnyitó, se Karcsi, ahogy kordagyuris mozdulattal átdobja a mikrofont a másik kezébe, se Pálinkás (se pálinka… gönci barack Hejcéről), se Szilvi, Hilda, Marietta, se katonás-szigorú Friss Péter, se zord Sári Béla, se Siki, Takács Rita, Könyvtáros Zsuzsa néni, Etelka és Feri, Kapi Mari, Hajducsek Márti, se álintellektuális sznobéria, se beszélgetés Cipővel, se iskolaközgyűlés Mikuláskor, se tanári kórus ballagásra, se tanári műsor március 15-re, se művészet és néptánc Újpalotán, se pinceklub botránnyal, se fénymásológépek, se orvosi műszerek, se DSE, se ÁTK, se Kalamáris, se szakiskola, se Gábris, se Ponyókai, de még egy nyomorult Zvara Szabolcs se, se KisÁrpi, se mosóporakció, se hangosítás, se kővel bevert ablak a szabadidő-szervező irodájában, se élő koncertek, se Alapítványi Bál élőzenével (Benkó…?)… se… se… se…semmise.

Se Finnország, se Litvánia, se vajdahunyadvári koncert, se templomi a Bosnyák téren, se Pokorny a tanáriban, se Gerendás, se Cseh Tamás a pedagógusklubon.

Mi maradt? Nem maradt semmi. Se Ancsa, se Házikó, se VasNika, se Nikó…, se Bányai. És lassan kihűl a tűz a Lajos-napi bogrács alatt és a Sáfrány Csabi által rakott kemencében, és lassan kihűl az utolsó emlék, és az utolsó ember, aki még látott ilyet, itt… és így…, vagy legalábbis el tudja képzelni, hogy mindez akár igaz is lehetett.

CSAKAKONTYFA. Élt 1989/90-től, majdnem napjainkig. Hálás és szerető szívvel gyászolják felnőttévált tanítványai és a Nagy Idők piruló tanúi, a távozók, a cserben-, és a pályaelhagyók, a visszasírók és s vissza-se-nézők, a nyugdíjba-, és a tönkremenők, barátai, szerettei, pályatársai, tanítói és tanítványai és technikai dolgozói Kelével, a büfés Katival és Búzással bezárólag.

Béke poraira, és tisztelet azoknak, akik beszántották, sóval behintették, hogy könnyebb legyen a búcsú. És átok és gyalázat.

Csak Aranykréta vasbélának, meg jocibácsi, az.

 

2021.február 20-án, reggel



2021. február 9., kedd

Blood on the highway

Egyszerű ez... csak a véredet, és a lelkedet...
Mondom: egyszerű. Mint a vér az aszfalton...

Rock n roll only want your soul

Blood on the Highway
So you wanna be a big time rock star
Without my help you know you won't get too far
Just give me everything you might get something
But be prepared to walk away with nothing
Are you waiting if you wanna join me
Bring me a life and don't dissapoint me
I know you want it so don't keep me waiting
Rock n roll only want your soul
You can get there but I wont say how
You'll never make it on your own anyhow
I think you told your friend that I should tell you now
Theres blood on the highway
So many lives between the lines
Theres blood on the highway
And a lot of it is mine
Don't look for reasons and don't ask me questions
I have the plan I don't need suggestions
I've been doing this for a real long time
Jimmy and Janice were both friends of mine
Think your ready for