2015. október 29., csütörtök

Kemény Dénes

A legnagyobb... szinte... az Egyetlen. Sajnos...

http://24.hu/sport/2015/10/26/kemeny-denes-biztos-hogy-sok-rossz-dontesem-volt/





László Pál
László Pál
ÚJSÁGÍRÓ. 2015. 10. 26. 16:12
Uszodára nem tud pénzt előteremteni, de arra figyel, hogy ha már van medence,
akkor legyenek edzők, akik észreveszik a tehetségeket.
Hisz a pozitív diszkriminációban, de nem hisz a női kvótában.
És nem akar politizálni, mert nem szeret hazudni.
Ő maximum odáig jut el, hogy nem beszél. Kemény Dénes
a szövetségi kapitányság mellett vezetési tanácsokat ad.
Mert ért hozzá.
A tanácsadás olyan, mint a cseresznye a habos tortán, mert most a napjaimat alapvetően a vízilabda szövetség elnöki munkája köti le. Persze egészen másképp, mint az edzői volt, mert a válogatott edzője súlyozottan dolgozik az év különböző szakaszaiban, és tud pihenni, kikapcsolódni. Az elnök talán alacsonyabb stressz szinttel dolgozik, viszont 365 napot, mert a póló nem áll meg.
Ha belegondolsz a magyar vízilabdába, vannak a legjobb játékosaink, Madaras, a két Varga testvér, Hosnyánszky és a többi; vagy éppen van a szövetségi kapitány, Benedek Tibi és a hatezer körüli igazolt játékos. Ennek a hatezer igazolt játékosnak van családja, van baráti köre. Miközben az emberek azt gondolják, hogy a vízilabda látszólag csak pár kiemelkedő figurából áll, miközben nem ez a magyar vízilabda. A magyar vízilabda sok ezer vízilabdás, meg az ő teljes környezete és én, mint elnök – ennek csak egy apró része az, hogy én Benedek Tibi és Bíró Attila szövetségi kapitányok munkájához megteremtsem a feltételeket. Nagyon fontos, mert nyilván ők vannak a tűzvonalban, de mégis mindenkinek fontos a saját része.
Tehát azt akarod ezzel mondani, hogy a 365 munkanap tulajdonképpen abból áll, hogy menedzseled ezt a közösséget?
Így van, főnök vagyok, és ahogy lenni szokott, ha valami rendben van, senki nem hív, csak akkor hívnak, csak akkor vagyok elnök, ha valami baj van. A férj is olyan, hogy a meleg levest elkezdi enni és nem mondaná, hogy finom – ha csak meg nem kérdezi az asszony –, hanem azzal mutatja ki, hogy finom, hogy megeszi. Én is abból gondolom, hogy jól működik a szövetség, mert ritkán hívnak.
De akkor neked az is dolgod, hogy visszacsatolást adj ennek a közösségnek.
Nézd, időnként azért megszólalok és elmondom az aktuális gondolataimat, a problémákat, hogy lássák, mi húzódik meg egy-egy elnökségi határozat vagy vezetői döntés hátterében. Például megszerveztük – most már a második évfolyamunk indul – az edzőképzést. Amiben az volt a gondolat, hogy nagyon sok volt vízilabdás ügyködik a parton edzőként és csak egy részének van edzői végzettsége. Na, most én azt gondolom, ha már uszodák épülnek a társasági adó pályázati programból, ha már a válogatott játékosok eredményei kapcsán egyre több gyerek vízilabdázik, akkor már csak egy tekintetben vagyunk lemaradva, az őket tanító edzők képzettségében.Kásás Tamás vagy Molnár Tamás lement az uszodába, a képzett, jó edzők pedig a fiúk tehetségét tudássá változtatták, aminek köszönhetően később olimpiai bajnokok lettek. Azt a tehetséget egyébként, amit anyuka meg apuka genetikailag a gyereknek adott. Ez most is megvan. A magyar anyukák, apukák továbbra is tehetséges gyerekeket küldenek az uszodába, a mi dolgunk az, hogy ezzel jól sáfárkodjunk.




24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

…ha van elég edző.
Ha van elég jó edző, de legalábbis képzett! Azt gondolom, ha elmész a fogorvoshoz, akkor nagyon örülsz, hogy nem egy hentes húzza ki a fogadat, hanem a fogorvos. Miért? Mert a hentes biztosan tanult anatómiát, talán még ki is tudná húzni a fogadat, de azért csak jobb az a fogorvos, aki hat és fél éven át tanulta azt. És akkor ezen az elven, miért ne kellene megkövetelnünk a tízéves gyereket gondozó edzőtől, hogy ő is végezzen el egy legalább négy és féléves edzőképzést, hogy pontosan tudja, – amikor például azt mondja, hogy tíz hossz gyors, vagy húsz hossz hát, vagy ennyi a pihenő, meg ilyen intenzitással ússzál -, hogy mi történik abban a kis testben. Az anyuka úgy szeretné hazavinni azt a gyereket, hogy az jobb legyen, nem úgy hogy rosszabb, mert el is lehet rontani.
Tudok olyan kiemelt sportágat, amelyben ez nincs, vagy legalábbis ez a legnagyobb probléma, mégis építünk óriási stadionokat.
Most ebbe azért nem akarok belemenni, mert ez nem az én területem. Oké, igazad van valószínűleg, de úgy tudom, az MLSZ is foglalkozik edzőképzéssel.
A vízilabda nem akar ebbe a hibába beleesni.  
Én uszodához nem tudok pénzt teremteni, van otthon egy színes fénymásolóm, de az nem elég hozzá. Én azt tudom megtenni, hogy legalább azokat a gyerekeket, akiket hozzánk hoznak, minél képzettebb edzők tanítsák.Hogy jó lesz-e az edző, mert elvégezte ezt a kurzust, azt nem tudom. Hogy olimpiai bajnok csapata legyen, azt végképp nem tudjuk megtanítani. Azt azonban igen, hogy képzettebb és tanultabb legyen, mint két éve, mikor elkezdte.
A 365 nap munka akár 300 döntés is lehet egy évben. El tudod viselni, ha a sorsodról más dönt?
Nem jó érzés, de ha más jól dönt, akkor örülök neki. Eddig igazából egyszer történt, hogy az én sorsomról más döntött, mégpedig, amikor kapitány lettem. Mert amikor elmentem Ausztráliába a Fradiból egy szezonra vízilabdázni, akkor az az én döntésem volt. Az én döntésem volt az is, hogy Olaszországba mentem, de ragaszkodtam ahhoz, hogy dolgozzak, mint állatorvos. És abban a tíz évben, amit Comóban töltöttem játékosként, majd edzőként, végig dolgoztam, mint állatorvos. Az egyetlen, amikor nem én döntöttem, az a kapitányi kinevezés volt.
És rossz döntésed volt? Csak azért kérdezem, mert ugye az elnökség mellett te most kicsit vezetői tanácsokat is osztasz.
Biztos, hogy sok rossz döntésem volt, 29 világversenyre kellett csapatot jelöljek. Huszonkilencszer kellett 13 játékos nevét meghatároznom, mind a huszonkilencszer át kellett lássam a helyzetet, hogy abból a játékosállományból, ami nekem volt, a lehető legerősebb magyar csapatot rakjam össze. Az biztos, hogy jó ez néhányszor nem sikerült, és nem azért, mert utána nem nyertünk. Az is lehet, hogy nyertünk, de lehet, hogy mégsem a legjobbat raktam össze. Egyben biztos lehet mindenki, nekem meggyőződésem szerint a legjobb volt, legfeljebb nem találtam jól el. Mindig azt néztem, hogy melyik az a 13, amelyik a legjobb csapat. Nem azt, hogy melyik az 13, aki a legjobb 13, mint játékos. Mert mindig a csapat nyer.
Volt olyan, hogy a csapat akkori legjobb formában lévő játékosát egy nappal az Európa-bajnokság előtt dopping miatt felfüggesztették. Ennek ellenére megnyertük a bajnokságot nélküle, mert a csapat nyer, vagy a csapat veszít. Nyilván az ember a legjobb játékost nem szívesen látja a lelátón ülni, de a csapat olyan erős volt, hogy átszerveződött egy kicsit, és úgyis meg tudott mindenkit verni.
Te hiszel a pozitív diszkriminációban? Van olyan a sportban? Van olyan a vízilabdában?
Szerintem maximálisan szükséges.
Oké, pozitív diszkrimináció a női kvóta? Mondjuk, nem arra gondolok, hogy Benedeknek szóljunk már, hogy kéne három nő is a válogatottba.
Nem. Nálam van a jó vagy a nem jó. A jó döntés az, hogy ha az ember a szövetségi munkatársak közül a legjobbakat választja. Hogy ebből mennyi a nő, mennyi a férfi, ahogy alakul. A versenyiroda vezetője férfi volt nyárig, most nő. Azt gondolom, hogy a munka minősége számít.
Akkor a pozitív diszkriminációt, hogyan értjük?
Úgy értem, hogy ha mondjuk, egy Kiss Gergő vagy egy Vári Attila egy világversenyhez, – ahol a csapat nyer -, egyénileg sokat tesz hozzá, és mondjuk, egy multi Magyarországon kiválasztja őt reklámarcának, akkor nekem az a dolgom, hogy a másik 12-nek is lehetőséget keressek. Mert a multi a 13 játékosból egyet választ. Na, most akkor mi történik? Van 13 játékos, együtt nyertek egy Eb-aranyat vagy egy Vb-aranyat vagy egy olimpiai aranyat és egy játékos lesz egy cégnek a reklámarca. A másik 12 nem azt mondom, hogy irigy, de megérdemelné ő is.Úgyhogy azt gondolom, hogy a pozitív diszkrimináció az, hogy noha egységesek vagyunk, noha csapat vagyunk, mégiscsak az egyéni teljesítmények összessége a csapat. A válogatott úgy gondolom, egy mozaik kép a falon, ami mozaik kockákból áll össze, ők a játékosok és az edző dolga, hogy a sok kockából a kép élvezhető legyen és szép, a játékos dolga pedig, hogy saját kockája minél szebb legyen.
Ebbe az összetevésbe beletartozhat az is, hogy mondjuk, szándékosan keltesz feszültséget, rivalizálást pont a jobb eredmény érdekében?
Ez a motiválásnak a legegyszerűbb módja.A magyar sport 100 éves hagyománya alapján a győztes csapaton nem változtat az edző. Ha változtat, kiröhögik.Én többször változtattam győztes, aranyérmes csapaton, ez megtanította őket arra, hogy amikor elkezdjük a szezonra a felkészülést, abszolút semmi nem számít Az sem, ha tavaly aranyérmet nyert valaki játékosként a csapatban, vagy, hogy most is kerettag. Körülnéz a posztján, és látja, hogy sajnos eggyel többen vagyunk, mint ahány sapka van. Tehát vagy a felkészülés végén benne lesz a tizenháromban és megőrizte a helyét a csapatban vagy pedig egy rivális, aki tavaly nem játszott, kiszorítja. Megtanulta mindenki, hogy évről évre be kell bizonyítania, vele erősebb a magyar válogatott.




24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton


De az egy elég emberi hozzáállás, hogy ha már elértem valamit, akkor szeretnék kicsit a saját fényemben fürdőzni…
Az pont karácsonyig tartott kisfiam. Mert most már május van és készülünk az augusztusi olimpiára. Tehát nyilván karácsonyig, vagy abban az évben, amikor nyertünk, fürdőzünk. De a következő évben a meccs 0-0-ról kezdődik. Mi azért nem kapunk egy vagy két gólt a kezdés előtt, mert tavaly aranyérmes voltál. Te benn maradhatsz, csak a riválisoknál jobbnak kell lenni. Ha egy posztra két játékos kell, és hárman vannak a keretben, akkor pontosan tudják, hogy a végén csak kettőt fogok választani. Ez lehet az a kettő, aki tavaly is benne volt, de lehet, hogy a kettőjük közül csak az egyik lesz benn és egy fiatal rivális kerül be.
Ez azt jelenti, hogy te iszonyú keményen fogod az embereidet, akik a kezed alá dolgoznak?
Nem. Én szeretem a jó hangulatot. Az edzés nagyon fárasztó, de a lehetőséghez képest mosolygunk közben. Ha mást nem, azt mondom, amikor huszadszor indulnak el az ötven métert teljes erővel leúszni, hogy látjátok gyerekek én már nagyon fáradt vagyok, ahogy nyomom ezt a stoppert, úgy fárad az ujjam. Válaszolni már nem tudnak, mert nincs rá erejük, de az agyukban leghátul egy picit elmosolyodnak, mert valahogy a lelket tartani kell. Ugyanaz lesz az idő, ugyanaz lesz a hatása, csak egy picit jobb hangulatban. Nekem az a dolgom, hogy 13-at jelöljek és 18-an vannak. És ezt évről évre megtapasztalják.
Ha megnézed, Sydney-ről Athénra kicserélődött négy játékos. Athénról Pekingre is kicserélődött négy. Egyszer csak valaki bekerül. És miért jár jól a szurkoló, meg az edző? Mert, hogy ha háromból azért tud bekerülni a rivális, mert jobb, mint a másik, akkor jobb lesz a csapat. De hogy ha a háromban ugyanaz a kettő marad, mert tovább fejlődtek, akkor is jobb lesz a csapat. Bármelyik megoldás a csapat javát szolgálja.
A csapatépítésbe az is belefér, hogy együtt mulatsz az emberekkel?
Igen, egyszer-egyszer szükséges. Az arányt kell megtalálni. Van olyan, amikor főzök nekik és tudják, hogy gátlástalanul iszogathatnak, mert ez erről szól.
Megfordítanám. Nem az a kérdés inkább, hogy láthatja bármelyik cégvezetőnél vagy edzőnél a játékos, hogy a főnök is ember és nagyon el tud hasalni?
Figyelj, olyan, hogy mi úgy berúgtunk volna egy bográcsozásnál, hogy valakivel baj lett volna, soha nem volt. Azt gondolom, hogy ha az ember tudja, hogy hol a határ, saját magával szemben is tudja. Például én soha nem pálinkáztam végig egy bográcsozást. Nem is érzem jól magam tőle, és így nem is lehetett utólag szidni. De arra mindig vigyáztam, hogy nekik legyenek olyan programjaik is, ahol én nem vagyok ott. Hogy olyan dolgokat tudjanak mondani rólam, amit az én jelenlétemben nem lehet. Ez egyébként a legvégén hasznot hajt. Nyugodtan kritizáljanak a távollétemben. Az a fontos, hogy ők is a győzelem érdekében kritizálják a döntéseimet.
De van olyan is, hogy olyan erős feszültség van a csapatban, hogy el kell őket zavarni a kocsmába. Ilyen volt a csoportmeccseknél Sydney-ben. Kikaptunk kétszer, a csapatban óriási munka volt, de mégsem jöttek az eredmények. És akkor azt gondolom, az jót tett. A következő három meccset megnyertük, nem azt mondom, hogy könnyen, de ott már úgy játszottak, ahogy a felkészülés alapján indokolt volt. Előtte nem tudtak megszabadulni a feszültségtől. Arra a kocsmázásra például nem mentem el velük, rájuk bíztam, csak annyit kértem, hogy maradjanak együtt. Együtt maradtak. És működött. Persze nem lehet egyfolytában kocsmába zavarni őket. De meg kell érezni azt a pillanatot, amikor ez segít, mikor van az, hogy együtt kell lennünk és együtt ünnepelnünk, és mikor van az, hogy csak nekik maguknak.




24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Ha te láthatóan ennyit tudsz a közösség építéséről, csapatmenedzselésről, soha nem gondolkoztál azon, hogy az ország szempontjából jobban kamatoztatható állást is vállalj? Vagyis azon túl, hogy te a vízilabdát tolod, és azt mondod, hogy ettől jobb lesz az ország, van-e olyan lehetőség vagy olyan dolog, hogy beszállok a közéletbe is? És a politika szót direkt nem mondom ki.
Nem próbáltam ki és nem is tervezem.A közéletnél van – a jellegénél fogva – egy olyan faktor, amit nem tudsz kikerülni, és ami befolyásolja a tevékenységedet, mégpedig a szavazat.Tehát a közéletben, ha az ember valamit csinál, akkor őt oda választották. Kik választják? Azok persze, akikért dolgozik. Nekem pedig az az érdekem, hogy legyen elegendő voksom. Ez pedig befolyásolja a mondataimat. Nem a gondolataimat, hanem a mondataimat.
Azt mondod, hogy ha őszinte vagy, akkor nem fognak megválasztani?
Azokat kell erről kérdezni, akik a közéletben vannak. Szerintem, aki ott van, elmondhatja az apukájának, a feleségének, a gyermekének, hogy amikor megszólal, hány százalékban mondhatja azt, amit gondol, és hány százalékban kell, azt mondania, ami védi az ő helyzetét, vagy segíti elérni azt a helyzetet, amit szeretne. Egy vízilabda edző a válogatott élén felelős az eredményért, felelős a szurkolókért. Ő maximum odáig jut el, hogy nem beszél. De odáig soha nem kell eljusson, hogy mást mondjon, mint a valóság. És ez egy óriási különbség.Én azt látom, hogy semmi másról nem szól a közélet, mint voksokról, és emellett történik az ország ügyeinek az intézése.Szóval egyfelől ott van a józan ész, ahogy dönteni kell, másfelől meg van egy befolyásoló tényező. Szerencsére ez a sportban nagyon más.
Tehát hatvan fölött nem fog eszedbe jutni soha, hogy kilépj a porondra bárhová?
Én jobban szeretem azt a helyzetet, hogy elmondod, amit gondolsz, legfeljebb nem mondasz el mindent belőle, mint azt, amikor mást kell mondanod, és most szépen fogalmaztam.

2015. október 12., hétfő

ULTI ÉS FOCI

http://444.hu/2015/10/12/orban-korulirta-az-utodjat

Ha csak a fele igaz, ha a negyede, ha csak egy mondat is igaz belőle, ha egy szó... már akkor is kétségbeejtő! Egy büdös lábszagú bunkó, egy kacsintós strici, egy hamiskártyás, egy senki.



Még tavasszal volt a Bibó Szakkollégium vendége Orbán Viktor. A nem nyilvános beszélgetésről hangfelvétel készült, ebből egyszer már idéztünk egy részt, amikor a miniszterelnök arról beszélt, hogy miért nincsenek nők a kormányában. Most az előadás további részeiből szemlézünk. 

Kutatja az utódot

„52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam”
– mondta még márciusban az 52-t azóta betöltő Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy látja-e a jövő miniszterelnökét.
Orbán azt mondta magáról, hogy ő kifutó széria, aki nem szakmaként tanulta a politikát, így még az is lehet, hogy irreleváns, amit ő gondol a jövő politikai nemzedékéről, mert másik korszakba léptek. De ami valószínűleg nem változik meg, hogy a politika az csata. „Mert mindenki mindig elmondja, hogy ez milyen borzalmas dolog, valahogy mégis minden reggel csata lesz” – mondta Orbán.
Ebből kiindulva szerinte a következő kritériumoknak kell megfelelnie a leendő miniszterelnöknek.
1. Bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket. Ez az elsőszámú tulajdonság, amivel Orbán szerint rendelkeznie kell egy ország első számú vezetőjének. Vagy viselni kell, vagy ki kell védeni, vagy nagyobbat kell visszaütni. „Aki ezt személyes ügyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az egy vesztes ember. Azt nem lehet. Ez egy csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan. Ha kint állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy azt a hármat le kell kaszabolni. Nincsen mese” - vázolta az első számú tulajdonság fontosságát Orbán. Ezt kibírni egy adottság, nem tanulható.
2. Bátorság. Orbán itt felvázolta Magyarország helyzetét: „A mi nagy problémánk, hogy akkorák vagyunk, amekkorák, akik körülöttünk vannak, azok meg sokkal nagyobbak. A természeti erőforrások az országhatáron kívül maradtak a trianoni országdarabolás után, a románok több mint kétszer annyian vannak, mint mi. A szlávok, ha összefognak ellenünk, jóval többen vannak. Ha megindulnak délről a félholdasok, akkor baj van, ha a németek indulnak meg, akkor is baj van, és ha az oroszok átjutnak a Kárpátokon, akkor abból is baj van.”
Orbán szerint a bátorság ahhoz kell, hogy a fent vázolt a helyzetben „ne egy folyamatos alárendelődés, kiszolgálás, hanem egy szuverén politika megalkotására vonatkozó igény keletkezzen. Ami valljuk be, kicsit természetellenes.” A kormányfő biztos benne, hogy akik elárulják az országot, azok belül azzal érvelnek, hogy „mit akarunk mi szuverén Magyarországot.” Vagyis szerinte az ország vezetőjének hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, egyébként nincs magyar szuverenitás.
3. Gógyi kell. Nem árt a jó iskola, nyelveket kell tudni beszélni. „Én angolul ugyan elrendezem, amit el kell rendezni, de az kevés” - mondta Orbán. Szerinte az ország jövendő vezetőjének két-három nyelven kell beszélnie, nem árt, ha abból az egyik keleti. (Itt hirtelen Szijjártó Péter képe villan fel, aki angolul, németül és oroszul beszél. Ha Szijjártóra gondolt is, ez sem jelent még semmit. 2007-ben az akkori amerikai nagykövetnek egy Wikileaksen kiszivárgott távirat szerint még Varga Mihályró beszélt úgy, mint mint lehetséges utódjáról. Most meg éppen Lázár János és Rogán Antal között taktikázik.)
Orbán szerint dörzsöltnek kell lenni. Ezért - húzott egy váratlant Orbán - a miniszterelnöknek kell tudnia ultizni. Mert ott szükség van a döntésképességre, kombinálásra, ki kivel van. Matolcsy György szerint a bridzs még jobb ebből a szempontból, Orbán marad az ultinál, bár Hende Csaba hírek szerint legombolt róla 50 ezer forintot. Orbán ezt a részt úgy foglalta össze: „Kell egy folyamatosan mozgó falak között útvonalat találó gógyi.”
4. Amire nincs szükség: egy-egy területen mély szaktudásra, „mert arra ott van a miniszterek meg a főhivatalnokok értékes tudása is.” Ami viszont kell, az a határterületeken való mozgás képessége. Mert jó szociálpolitikust meg gazdaságpolitikust talál az ember, meg jó adóügyest is, ahogy külügyest is, de hogy hogyan érintkezik a szociális ügy az adórendszerrel, ezeket a határterületeket a miniszterelnök tudja összenézni, meg a tanácsadói. Ez a különböző dimenziók egymásra vetítésének a képessége, amiből kérdések következnek, következtetéseket vonnak le és döntéseket hoznak.
+1 És mindezek tetejében Orbán szerint csak rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza. Mert az egész értelme, hogy ilyen adottságok, ilyen erőviszonyok mellett mégis itt vagyunk 1100 év küzdelem után, ezen a nyelven ilyen kérdésekről tudunk beszélgetni, és ezt tovább kell vinni.”

Az asszonyverésről

Orbán vissza-visszatért a karaktergyilkossághoz. Erre hivatkozva tartja távol a nőket a kormánytól, mert szerinte ők nem bírják az ilyen fajta támadásokat. És bár azt mondja, hogy ezt nem szabad felvenni, rendre megemlítette az őt ért támadásokat. Ahogy mondta, a kampány és a karaktergyilkosság két különböző dolog. „A feleségemet oda kellett állítani a kamerák elé, és mosolyognia kellett, mert a komcsik minden lehetséges forráson azt terjesztették, hogy véresre vertem a feleségem” - idéz fel egy választást. De ott volt a 2002-es választásra írt könyv, „amit rólam írtak, és a 90 százaléka arról szól, hogyan erőszakoltam meg nőket a kollégiumban.” Ennek célja Orbán szerint az, hogy „a létezésed morális alapjait akarják megsemmisíteni, hogy többet az életben ne állhass ki az emberek elé, mint egy bizalomra érdemes, becsületes polgár.” 

Meddig még?

„Amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem.” Ez az idő még nem jött el: „most még óriási lehetőségeket látok, ez még jó néhány évig kitarthat, ezzel szoktam magam biztatni.” De számít arra, hogy leketyeg az ideje, mert a politikában mindig van egy természetes igény az újszerűségre, új emberekre, a megújulásra. Márpedig ez az öreg harcosok ellen dolgozik. Semmi ok nem volt arra, hogy Helmut Kohl 16 év után távozzon, Margaret Thatcherrel is ez történt. Van egyfajta kifutási idő.

Látja-e az utódot?

„A jobboldalnak kifejezetten feladata, és én személyesen is dolgomnak, kötelességemnek érzem, hogy nyissa ki az ajtókat és engedje a fiatalokat.” Az ellenzék sem hülye, tudják, hogy a fiatalokat kell támadni, azok a jövő emberei, nem véletlen, hogy azokat próbálják karaktergyilkosságnak alávetni, a hibáikat nagyítják föl, mert követnek el egyébként ilyeneket - mondta Orbán, aki ezt a jövőért folytatott verseny részének nevezte. 
„De vannak nagyon tehetséges fiatalok, akiknek jó helyen van a szívük, vannak képességeik és lehet belőlük cserebogár.”

Ki lesz az új Gyurcsány?

Orbán szerint a KISZ-esek közül könnyű volt kiszúrni, hogy Gyurcsány túl fogja élni a rendszerváltást. Most viszont - miközben a jobboldalon sokkal több tehetséges fiatal van - a baloldalon egyet sem lát. „Nem is ismerem őket annyira, ez a véleményem értékét csökkenti, de eleve nehéz lehet ebből az egész baloldali, internacionalista, a múltat végképp eltörölni, a nemzetet a nacionalizmussal azonosító katyvaszból nemzetpolitikát csinálni” - mondta.

Hiller haver

„Érdekes módon van valaki, aki intellektuálisan ezt meg szokta oldani, de hogy az egyéb vezetői ügyekkel hogy áll, azt nem tudom, mert nem látok bele, az a korábbi pártelnök, a professzor úr, a Hiller. Ő ezt tudja, egy nemzeti érzelmű ember. Baloldalról ez nehéz dolog, de benne mocorog valami” - talált mégis egy embert a baloldalon Orbán, aztán a közönség visszafogott reakcióját látva sietve hozzáteszi: „Látom, hogy olyan nagy lelkesedést nem váltok ki ezzel a javaslattal. Nem minősítem a jövő emberének, szellemi értelemben mégis látok ott valamit.”

Párton belüli puccs nem lesz

Orbánnak attól nem kell tartania, hogy a Fideszben megpuccsolják. Ezt még márciusban is magabiztosan mondta, amikor lejtmentben volt a párt. Azt mondta, a Fideszen belül nincs frakciózás.
„A pártéletnek olyan a struktúrája, ami nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás”

- keserítette el azokat, akik netán belső puccsban reménykedtek. Orbán szerint arról, hogy kik lesznek a Fidesz vezetői, sokkal inkább megállapodás alapján születik döntés, semmint nyílt verseny alapján. Ezt már most is látjuk, a novemberi tisztújítás előtt majdnem verseny lett a Fideszben, de elűzték a nyílt verseny kísértetét.
Orbán szerint összesen egy vagy két esetben fordult elő az, hogy komoly ember ráindult az öt alelnöki hely egyikére úgy, hogy Orbánék szóltak neki, hogy ez nem jó ötlet. „Demokrácia van, el lehet indulni, de összeálltunk vele szemben, és nem is tudott bekerülni. Ez nem egy amerikai típusú előválasztásos nyílt pártverseny, ez sokkal inkább egy német típusú, belső megegyezésre épülő pártstruktúra” – mondta Orbán.

A Jobbik-veszélyről

Óvatos volt, amikor a Jobbikról beszélt, mert számított rá, hogy valaki felveszi a beszélgetést, aztán magyarázkodnia kell. Előbb azzal kezdte, hogy szerinte a Jobbiknál nagyon élesen elválnak a párt szellemi irányvonalát meghatározó személyek és a Jobbik szavazótábora.A Jobbik-szavazók tekintélyes része baloldali. Az ideológusaik nem. Ez nem egy integrálható világ, mint a Fideszé. (A beszélgetés még a tapolcai időközi választás előtt volt, amit a jobbikos jelölt nyert).
Nem lesz esélyes a Jobbik 2018-ban? - kapta a kérdést.
„Á, hát hogy? Hogy? El tudja azt képzelni? Amikor elmegyünk választani, akkor hozunk egy döntést. Hát a kaktuszomat sem bíznám rájuk, nemhogy az országot. Lehet vagánykodni, keménynek lenni, meg hogy mi vagyunk a tiszták, lehet ezt nyomni, dehát a végén elmegy nyolcmillió emberből ötmillió ember. És azt mondja, hogy az életemet befolyásoló legfontosabb döntéseket oda fogom tenni valahova. Hát hol jön ide a Jobbik?”
És aztán bedobta „a magyar választási történelem egy nagyon stabil tudáspontját”. A Jobbik 17 százalékot kapott tavaly. A harmincas évekig visszatekintve: ennyit kaptak a nyilasok is , amikor indulhattak, és a kommunisták is, amikor ők indulhattak.
„Van egy 17 százalékos magyar népesség, amely a szélsőjobbtól a szélsőbalig vándorol. Ennyi egy darabig lesz is.”
Orbán szerint lesz teendő a jobbikosokkal, küzdeni kell velük, mert harcos csapat. 
„De a Jobbikot mi a polgári oldalon nem tekintjük veszélynek. Á, hogy?”

A majdnem bukás 2011-ben

Orbán ellátta tanácsokkal a jövő miniszterelnökeit, ha gazdasági érdekkörökkel kerül szembe. „A miniszterelnöknek tudnia kell, ha egyszerre túl sok nagy erejű érdekcsoportot sért meg az ország érdekében, akkor azok összefognak egymással. Meg kell szervezni az ellenerőt, amivel ezt ki tudja védeni. Tehát amikor egy bankadót kivet az ember, azt jól kell időzíteni mondjuk az energiacégek adózásához képest. Észnél kell lenni. Ha mindenki összeáll egy táborba, és nem tudod megszervezni a saját ellenerődet, akkor letaposnak. Ez harc, és pontosan tudod, hogy rálépnek a mellkasodra. És akkor neked valahogy hozni kell a nemzeti konzultációt, tömeggyűléseket, valamit be kell hoznod a nép oldaláról, amit fel tudsz mutatni a szövetkezés ellen. És ha elbukik a szervezkedés, az rontani fog a pozíciójukon, emelkedhet például az adó.”
Orbán részletesen elmesélte, hogy 2011 őszének végén hogyan állt majdnem fejre az ország. „Az kicsit erős volt”, a helyzetet pedig így írta le: a gazdasági szereplők összezártak, segítséget kaptak az Európai Uniótól, és a hegde foundok elkezdték támadni a forintot. A magyar államadósság biztosítását jelző CVS-felár elkezdett fölfelé menni, „talán 700 felett volt, most 150”, a forint gyengült, miközben az osztrák határnál elkezdtek bankpánikot kelteni a magyar bankok ellen. Ez a nagy nyomás együtt ki tudta volna váltani azt a hatást, hogy az elszaladó kamatok miatt finanszírozhatatlan válik az ország. Ettől Orbán szerint nem voltunk messze, 5-6 órán múlt. 
„Ott olyan nyomás volt, úgy összeszövetkeztek, hogy valakit ki kellett mozdítanom az ellenséges pozícióból. A Matolcsyval ketten tartottunk gyorsan egy megbeszélést, és bejelentettük, hogy a pénzügyi helyzetet értékelve az IMF-hez fordulunk segítségért. Akkor hirtelen a pénzügyi támadások nagy része elmaradt. Aztán persze amikor a bakancs már nem volt a nyakamon, nem állapodtunk meg... Bejelentettük, hogy a lengyeleknek akkor már megadott Flexible Credit Line nevű rugalmas hitelkeretre gondoltunk. Azt mondták, hogy na azt nem adják. Milyen kár, mondtam” - idézte fel már derűsen Orbán. És a költségvetést is elfogadták úgy, hogy a bankadó meg minden benne volt.

Simicska Lajosról

Márciusban még friss volt a nagy szakítás élménye az egykori baráttal és harcostárssal, a szintén egykori bibós Simicska Lajossal. Orbán szerint a helyzet nagyon egyszerű: az új jogszabályokkal, amik több pénzt biztosítottak a pártok működéséhez, előállt az a helyzet, aminek már 1990-ben elő kellett volna állnia.
Vagyis: a költségvetésből jobban megtámogatott pártoknak már semmilyen gazdasági érdekcsoportra nincs szükségük, hogy sikeresek legyenek, így ellenállhatnak minden kívülről érkező üzleti igénynek. Még a médiatulajdonosok felől érkezőknek is, pedig ők a legerősebb érdekérvényesítő képességűek. Van, aki ezt könnyebben veszi tudomásul, van, aki nem, és mindent megtesz a befolyása fenntartása érdekében. Orbán szerint nagy dolog, hogy a pártoknak már nem kell kiszolgáltatoknak lenniük semmilyen érdekcsoportnak, csak a saját lelkiismeretük és a közjó irányítja őket. Amúgy szerinte ez nem személyes ügy, bár a Simicska cégei ellen azóta beindított henger nem azt mutatja, hogy Orbán megbocsátott a Fidesz gazdasági bázisát megteremtő egykori barátnak.

Meglepő gyurcsányozás

A rendezvény egyik legkülönösebb fejezete az amerikai-magyar viszonyról szólt. Orbán itt is elmondta az alaptézisét arról, hogy nekünk elsősorban Németországra, Oroszországra és Törökországra kell figyelnünk, és nem Amerikára. Mert míg a három erőközpont folyamatosan befolyásolja a térséget, az Egyesült Államok érdeklődése gyorsan változik.
Annyira, hogy szerinte
„stratégiát építeni az Egyesült Államok közép-európai politikájára szigorúan tilos, mert azt kirántják alólad.”
Példát is hozott erre. Visszaemlékezett arra, hogy térségünk 2000-től 2005-ig, 2006-ig fontos volt az amerikaiknak. Óriási nyomást gyakoroltak a kormányokra, hogy fogadják be a csillagháborús tervekhez szükséges katonai eszközöket. Az akkori magyar miniszterelnök, történetesen Gyurcsány Ferenc ellenállt, Orbán viszont támogatta az ötlete („milyen vicces az élet”, jegyezte meg erre). Hozzánk hasonlóan a szlovákok is elutasították az amerikai kérést, de a lengyelek és csehek beleálltak, és vállalva a népszerűtlenséget, átverték a telepítés tervét saját parlamentjükön. Aztán változott az amerikai külügyi adminisztráció, és ejtették a tervet, a lengyelek és a csehek pedig ott álltak megfürödve.
És ugyanez megtörtént a Nabucco-gázvezetékkel, Gyurcsány-Orbán leosztásban is. Orbán felidézte, hogy
„nyomták a Nabuccót az amerikaiak mint a fene, én is ezt képviseltem, támadtam a Gyurcsányt ezerrel, hogy micsoda baromság már, hogy az orosz déli áramlatot támogatják a Nabucco helyett. Aztán az amerikaiak egyszer csak bejelentették, hogy nem adnak bele pénzt.”
Szerinte két ok miatt vált feszültté az amerikai-magyar viszony. Az egyik, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját „egy radikális baloldali, európai szóhasználattal szélső liberális” értékrend határozza meg, ez támogatja a homoszexuálisok házasságát és a nemzeti érzésben potenciális veszélyforrást lát. Ennek Orbán szerint ők ellenállnak, amikor pedig az Isten, Haza, Család hármasság megjelent az új magyar alkotmányban az amerikaiak ránk vetették magukat, mert onnan nézve ez nyílt provokációnak számított. „Fene kereste ezt a bajt, úgy hiányzott még ez is, mint üveges tótnak a hanyattesés, mert ekkor már konfliktusunk volt a bankokkal és az EU-val is” - mondta Orbán.
A filozófiainak mondott vita mellett Orbán szerint a másik feszültségforrás az ukrán-orosz válság idején jött elő.
„Azt tanultam meg az oroszokról az elmúlt hatvan évben, hogy a kívülről érkező nyomás náluk a vezetést stabilizálja és nem destabilizálja. A nyugati logika szerint ha sikerül egy országot gazdaságilag nehéz helyzetbe hozni, a GDP-csökkenés és a költségvetési problémák miatt hozott gazdasági szükségintézkedések elégedetlenséget hoznak magukkal a középosztályban, a középosztály pedig váltást kényszerít ki. Nyugaton ez sokszor így van, de az oroszoknál nem működik. A vezetés militarizálással válaszol a külső nyomásra, a fenyegetettség érzésével stabilizálja magát, ha kell, szabadságot korlátoz, politikai lehetőséget szűkít be. Tehát a nyugati lépések éppen stabilizálják és nem destabilizálják Putyint” – fejtette ki Orbán. Erről a miniszterelnök és nyugati diplomaták sokat győzködik egymást, „aztán mindenki megkávézik és hazamegy.”
Szerinte „az USA beazonosítható politikai érdeke Oroszország elszigetelése, számunkra ez katasztrofális következményekkel járna. Nekünk az az érdekünk, hogy az európai kontinens és Oroszország között egy számunkra kedvező és előnyös kapcsolat jöjjön létre.”

A foci, mint a nemzet előtt álló civilizációs kihívás

A kedvenc téma, rákérdeztek, Orbán meg szívesen beszélt róla. A Fidesz elnöke a focit a civilizációs teljesítmények közé sorolja. Szerinte nem lehet feladni azt a gondolkodást, hogy minden területen, ahol már voltunk a világ legjobbjai, vagy voltunk a világ legjobbjai között, oda vissza kell jutnunk. A labdarúgás is ilyen.
És ez nemcsak arról szól, hogy jól futballozunk-e, hanem arról, hogy ez a nemzet képes-e a modern korban magasra értékelt civilizációs kérdésben arra a teljesítményre, amire egyszer már képes volt. „Szép, személyes, kulturális feladatnak is tekintem, hogy vissza kell helyezni magunkat arra a polcra, ahol mi egyszer már voltunk. A legjobbak közé. Szerintem ez lehetséges. Jelentős véleménybeli különbség van a fiam és én közöttem ebben, de ő ért is hozzá, én meg csak szurkoló vagyok.”

A legkínosabb pillanat

Az volt, amikor az online világban bizonytalanul mozgó Orbán büszkén közölte, hogy övé Európa legnagyobb Facebookja. Hangos röhögés volt a válasz.

2015. október 4., vasárnap

34 éves a Magyar Úttörők Szövetsége

Egy levélváltás, 34 évvel a "Hogyan nem találkoztam Bartók Bélával" vagy a III. Kerületi ???? érdemérmes???? fogkeféi" után...


Egy levél... 34 évvel egy tatai tábor után. Balázs engedélyével megosztom Veletek!

Fónyi Balázs ismerősnek jelölt a Facebookon, nem tudtam, ki az, 2 közös ismerősünk volt, abból sem jöttem rá, ráírtam…"Pls, segíts, honnan is? Kegyelem árva szenilis fejemnek... :-( "


Fónyi Balázs: Hadd kérdezzem meg, hogy lehettél a tanárom Tatán kisdobos képző táborban - durván hangzik - 1980 nyarán? (Banya és Csaba volt a két pedag) Balázs

Bányai:  több dolog is pontatlan... 1981-ben voltam először vezetőként Tatán Akkoriban  Gyermekvezető-képző táborokba jártunk, tehát szerintem legalább ötödikesnek kellett lenned. én akkor harmadikos gimnazista voltam, onnantól 1989-ig folyamatosan táboroztattam Tatán a Mező Imre Vezetőképző táborban, többnyire Mandák Csabával... hát szerintem így. Akkor most?



Fónyi: Igen-igen... 4. év végén volt - 1981. Te és a Csabi voltatok! Életem egyik legjobb tábora volt, aztán még egyszer találkoztunk ősszel egy esős délután - azt sem volt egyszerű levélben leszervezni. Sajnos utána elhalt az egész... Mióta FB van megpróbálom felkutatni az ismerősöket, de a Bányai Sándor hát... Szóval volt néhány. De a Pertl Gabi share-elte a veled megjelenteket és akkor tudtam: helyben vagyok! Szóval... Megtisztelnél vele, ha megint a barátod lehetnék és remélem egyszer összefutunk valamikor személyesen!
Biztos nem mondanám tudatosnak 34 év távlatából, de én is szakál, szemüveg, ritkuló haj! :-)



HÁT ENNYI. KÖSZ, BALÁZS!



TALÁLKOZUNK 2016. JÚNIUS 3-ÁN, PÉNTEKEN TATÁN!