2014. január 13., hétfő

I. M. Somogyi Adolf

Határozottan emlékszem, hogy már tanítóként betelefonáltam az Úttörőházba, Téged kerestelek, és a fiatal ügyintéző hölgy, -aki nem ismert- szólt Neked, hogy Nemes Úr keres.  Természetesen hallottam a válaszodat,- és ma is látom magam előtt a képet-: Nemes ?. Úr? Olyat nem ismerek, Nemes Gyulát igen, de mondd meg neki, semmit nem adunk a kölcsön a Brassó Iskolának.

Igen, mert mindig adtál. Helyet, ahol GENERÁCIÓK, igen generációk nőttek fel gyerekként, ifivezetőként, sportolóként, szakköri tagként, melósként.

Adtál munkahelyet számos fiatalnak, nekünk,  hogy  (jól-rosszul) fűtőként, kertészként, népművelőként,  programszervezőként, táboroztatóként dolgozhassunk. Kitaláltad, hogy ellátásért cserében  tábort verhessünk és bontsunk Törökmezőn és Diósjenőn, megbíztál bennünket a lengyel cseretáborozók  étkeztetésével, programok szervezésével a kerületi rendezvényeken.

Lehetőséget adtál, hogy kipróbálhassuk, milyen egy fenyőfa ünnepet megrendezni 160 négyzetméteres díszlettel, 600 gyereknek a Sportcsarnokban. Arra emlékszem, hogyan dolgozott 40-50 ifi egész éjjel a külsőségeken, a MALÉV-tól kölcsönkért légcsúszdán leereszkedő 12 Télapóra is, de hogy hogyan került oda 600 gyerek, arra már nem.
Mint ahogy azt sem tudtuk sosem, hogyan tudtad megvédeni a –valószínűleg hibát-hibára halmozó, szárnyaikat próbálgató, de borzasztóan lelkes  fiatalokat-  minket az esetleges támadásoktól.  Mert te úgy vezetted a Házat –igen , nekünk az Úttörőház  igazgatója maradsz-, hogy azon látszott: működik. Jól működik.

Hiszen neked kellett irányítanod a nyugdíjas és az éppen akkor végzett kertész együttes munkáját, az  éjjeliőrt, meg kellett értetned magad a testnevelőkkel, csapatvezetőkkel, ifikkel, tanácselnökkel, polgármesterrel, pártbizottsággal, önkormányzattal, főelőadóval, szakreferenssel, projektmenedzserrel .

Azt még elárulhattad volna, hogyan csináltad! Próbáltuk ellesni…., és te hagytad. És szívesen megmutattad, elmagyaráztad, megosztottad , és mi még az ötlettől lelkesedtünk, amikor te már azt is megmondtad, mit fogunk elrontani.

Még elárulhattad volna, hogyan csináltad!

Hogyan lett mindig teherautó a táborba utazók csomagjainak, hogyan lett fenyőfa a Sportcsarnokban, hogyan lett rönkvár, szabadtéri színpad?

Hogyan lett Magyarországon először műanyag borítású sípálya 30 évvel ezelőtt? Tényleg, hogyan tudtad azt végigvinni?

Tudjuk, hogy a Kispest-Lőrinc Kupát ,- amit mai napig megszervezünk szilveszterkor-, Te találtad ki, sőt a nevét is –KILŐ KUPA- Neked köszönheti.

De hogyan jutott eszedbe, hogy a társastáncot újra  meghonosítsd a kerületben, az Úttörőházban ,  amiből kialakulhatott a világhírű Botafogo táncegyüttes?.

Hogyan lettek a szakkörök, a fafaragó, a modellező, a cselgáncs, a fazekas, a lövészklub, a kerékpár szakkör?

Te találtad ki, Te csináltad, Te tervezted el?  Mindent Te csináltál? Aligha.

Lehet, hogy annyi volt a titkod, hogy simán egyszerűen csak HAGYTAD dolgozni a munkatársaidat, az ifiket, hagytad, hogy szárnyaljon a fantáziánk, legfeljebb azt a bizonyos cél előtti utolsó fenékbe billentést kaptuk meg tőled, azt adtad, meg azt a támogatást, a segítséget, a biztonságot, hogy kibontakozhassanak tehetségek, ömegvalósíthassanak fésületlen zsenik és széllelbélelt álmodozó művészek.

És most eljöttünk.

A választ már nem tudjuk meg tőled, de eljöttünk.., hogy megköszönjük. 

Eljöttünk, hogy elköszönjünk.

Hiszen te mindig a háttérből segítettél, soha nem álltál az első sorban , de mindent elértél a gyerekeknek, legendásan tudtál harcolni értük. Értünk. Minden problémát gyakorlati oldalról közelítettél, és mindig meg is oldottad őket. Távlatokban gondolkodtál, minden munkatársad érezte a bizalmat, a bizalmadat.

Nem mondanád meg, most akkor hogyan csináljuk …Nélküled? Kit kérdezzünk, ha elrontottunk valamit?  És kitől kérjünk tanácsot?

Hogyan csináljuk? Nélküled. Úgy, ahogy eddig? Ugyan, sosem lesz már olyan! Sosem lesz már olyan, mint Veled  volt.

Hiányozni fogsz.

És köszönjük, hogy vigyáztál ránk!





Nincsenek megjegyzések: