2025. november 12., szerda

Márton-napi liba-galiba

 


·       A Pataki-tálat beáztatom, esővíz-gyűjtő hordóba, gyerekkádba, úszómedencébe, jakuzziba… ami van. Nekünk a kutyafürdető kád vált be leginkább…, idén egy szép, XIII. századi keresztelőmedencét használtunk erre;

·       A húst nagyobb darabokra vágom, ettől ugyan elveszíti klasszikus formáját, de reményeim szerint jobban átsül, és jobban átveszi az ízeket;

·       A tál oldalát érdemes mindig egy kis zsiradékkal bekenni, ezt most egy darabka zsíros bőr segítségével oldottam meg;


·       Öntök alá bort (1,5 decit alá, 2 decit szájon át közvetlenül gyomorba);

·       Beleteszem a hagymákat (8-10 kis fej hagymát, egy fej fokhagymát) egészben, közé a levágott bőrdarabokat (az se vesszen kárba), rá a húst;

·       Megszórom majoránnával, rozmaringgal, kakukkfűvel;



·       A tálat lefedem, hideg sütőbe teszem, fokozatos melegítéssel elérve a 180 Celsius-fokot, süssük 50 percen át;

·       Kinyitom, beleteszek két négyfelé vágott almát, két darab kockára vágott birsalmát, az összes otthonlévő aszaltszilvát és egy csomó FÜGÉT (igen!);



·       Még 50 percet sütöm;

·       Tálalás;

·       Jól csúszik mellé egy pohár száraz egri hárslevelű, még szerencse, hogy Szilvásváradról hazafelé hoztam…;

·       A zsír pedig majd kenyérre kenve következik.



Nincsenek megjegyzések: