2008. szeptember 22., hétfő

Steelers vs. Sasok

Az asztali számítógépem mára darabokra hullott... (videokártya, vagy alaplap). A laptop (amin most már írok) Zolinál volt, hogy újraformázza az egészet... végül nagy nehézségek árán estére hozzájutottam. Jól lemérhető volt, hogy szgép nélkül már az órámat se tudom megtartani... (lassan már megNÉZNI sem...)!

Este internetes TV nézés az NFL.hu guruinak köszönhetően: Steelers at Eagles. Két kiváló védelem - kevés pont... Amivel vesztünk, hogy a támadó sorunk "fala", akiknek az lenne a dolguk, hogy Big Bent megvédjék a rázúduló izomtonnáktól, ma este a leggyengébb, minden pályára lépő közül. BB-t KILENCSZER viszik földre, darabokban fejezi be a meccset... kis különbségű, mégis sima zakó. A képeken ritka pillanatok: sikeres védekezés (na jó, az nem volt ritka, az előző heti tüzijáték után összesen egy touchdown-t csináltak ellenünk...), és sikeres megvédés...

Jövő vasárnap csoportrangadó a Hollók ellen, addigra pont hazaérek Kincses Kolozsvárról, ha egy picit megnyomjuk... Kérdés: nyerhetnek Ők Pittsburghben? "S szólt a Holló: Sohasem!"



2008. szeptember 20., szombat

Két dolog

Az egyik jó: Andor azonnal hívott a Szabadkai Konferencia után, ahol élménypedagógiáról adott elő. Skype-on készíttem fel formailag, és picit tartalmilag is, érdekes volt. Azt mondta, jól sikerült, Géza Bátyám (Czékus Géza Pro-dékán Úr...) is megdícsérte. Persze utána megszállták a rajongók...
A másik szinte még jobb... (szinte...)
Még kedden történt, amikor beértem a Főiskolára... ahogy mentem fel a lépcsőn, nyitva volt a HÖK iroda ajtaja, és megláttam a HÖK elnökét, aki régi hűséges tanítványom (igen, a harmadik évet kezdi... illetve nem kezdi, mert most sem jött órára, de ez most mindegy...). Gondoltam megkérdezem már, hogy mi lett annak apályázatnak a sorsa, amit még június végén adtunk be az ELTE HÖK belső pályázatára (persze, hogy megkérdezem, nem mintha nem tudtam volna a beszédes hallgatásból... de akkor is...)
Mondta, hogy a jóval kezdi... - mindenki mondta, hogy ez volt a legjobb pályázat - az elutasítottak közül. De el kellett utasítani, mert sajnos, hiányzott hozzá az árajánlat... Illetve megvolt, de csak úgy a szövegben, nem volt meg külön is. No de majd legközelebb...
Édes Istenem! Hivatalosdit játszó gyerekek... Ők döntenek mondjuk arról, hogy Cserta Erika el fog-e tudni jönni a háromnapos túrára... Istenem!
Na, de Erika már egy másik történet... talán majd megírom azt is - Pillangó történetével együtt.
Előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel elkövetett hivatali visszaélés, hűtlenkezelés és HIFELo, azaz hirtelen felindulásból elkövetett lopás... Ez a HÖK itten minálunk. Szégyen.
na, gyerünk menjünk tüntessünk a Tandíj ellen és a főállású HÖK vezetők jobb javadalmazásáért...! Sok sik!

2008. szeptember 18., csütörtök

Pressley Ridge Hírlevél

Az alábbi levelet kaptam, Katától, a Pressley Ridge Magyarország munkatárástól:

"Szia! Készül a következő PRIMA élménypedagógiai hírlevél mely októberben jelenik meg.
Arra kérnénk téged hogy ha van bármiféle olyan élményed, képed, történésed, eseményed ami az élménypedagógiával kapcsolatba hozható és szeretnéd megjelentetni a PRIMA élménypedagógiai hírlevélben ne habozz és küld el nekünk, hogy a következő számban közzé tudjuk tenni.

Üdvözlettel: A Pressley Ridge Magyarország csapata"

VÁLASZ: Én a következőkre gondoltam (nem időrendi, és nem is fontossági sorrend...):

  • Az első hazai akkreditált képzés néhány képe engedélyszámokkal - Esély, Budapest
  • Az ifjú természetjárók által kiadandó könyv rövid ajánlása (recenziója...)
  • Élménypedagógiai játszóház a Szeptemberfeszten
  • Moravicai gyerektábor - csoportvezetők képzése az élménypedagógia eszközeivel és módszereivel játéktábor 160 gyereknek 8 napon keresztül, és a kamsszban is ugyanez!
  • A második - ezúttal romániai - akkreditált képzés néhány képe - Marosvásárhely
  • a harmadik - Kolozsvár (kép még nincs, de volt egy beharangozó... lásd mint mvhely)
  • Rimaszombat: élménypedagógiai módszerek és eszközök Szlovákiában
  • Kontyfa élménypedagógia - akkreditált 120 órás nem szakrendszerú képzés, benne 30 óra játék és élménypedagógia ... (9)
  • Zabhegyező GYAE II. élménypedagógia képzése és annak zárókonferenciája
  • time management tréning a profit szférában az élménypedagógia eszközeivel NOVOCOM
  • expedició, mint tanulási terep a felsőoktatásban - képekkel
  • a falmászás, mint tanulási terep a felsőoktatásban - képekkel
  • a kötélpálya, mint tanulási terep a felsőoktatásban - képekkel
  • animáció és élménypedagógia - ELTE TÓFK
  • KAlandok és Álmok - NYíregyháza - alacsony kötélpályáa gyakorlatokkal
  • élménypedagógia a Bűnmegelőzési Akadémián (ez később némiképp elsietett optimizmusnak bizonyult...)
  • közös pályázat 10 román és 5 magyar civil szervezet együttműködésével - élménypedagógia , animáció, multuikulturalitás témakörben
  • És ne feedjük a Kontyfa 3 évfolyamon órarendbe illesztett élménypedagógiai órákat sem
  • Neveléstudományi Konferencia...
  • A Magyar Pedagógiai Társaság konferenciája
  • Neveléstudományi Kongresszus kerekasztala a Játékról
  • Violence Prevention (az nem hegedűmegelőzés, csak mondom...) Radnóti Gimnázium

    más nem volt mostanában... A moravicai szakmai napot, meg egyéb régi dolgokat most nem kevernék ide..

    Bányai Sándor, Kalandok és Álmok

Kongruens(1) képzés

Annyira jó volt kedden órát tartani a Főiskolán (ELTE – TÓFK)! Ott volt Ildi, Zsuzsi, Ági, Gabi, és Edit, akik voltak a Bókay kertben az élménypedagógia játszóházon (Edit: névnapom van – kapok pólót?)!

A másodévesekkel kezdtem, sokat készültem rá (inkább ráhangolódás, az óra menete kezdetben elég zavarosan indult, terem nem volt, de ez már megszokott…). Végül nagyon elkaptam őket! A végén az egyik Lány azt mondta az óra értékelésénél: „a szombati játszóház után kb. ilyen órát vártam a Tanár úrtól...” Olyan büszke voltam, hogy hazafelé nem kellett benzin az autóba...szállt magától!

Utána az elsőévesek... a klasszikus „Ismerkedés plüssállatdobálással”-t akartam játszani velük bemelegítésül, meg az egész megszokott unalomig ismert, ezerszer kipróbált bemelegítő kört... a rutinzónám kellős közepéből…

Beléptem... volt bent egy kutya... na mondom... aztán láttam, hogy VAKVEZETŐ kutya! Aztán kiderült, hogy nem véletlenül van ott.. nem eltévedt... Úgyhogy végül lett plüssállat dobálás és az összes többi gyakorlat Dáviddal - akié a kutya volt... huhhh!

Mellé álltam, és én mindig a kezébe adtam az állatkát, de egyre messzebbről, hogy azért el kelljen kapnia... Nem dobtam, inkább csak a kezébe ejtettem... de akkor is... Ő először úgy dobta tovább: „3óra irányában van valaki? igen? akkor dobom”... aztán másodszor is úgy akarta, de nem hagytam, mondtam, szólítson valakit a nevén, az szóljon vissza, és akkor hangra tudja dobni... akkor dobta Beának... aztán újra Beának akarta, de nem hagytam, és mindig mást kellett szólítania.. volt hangzavar - 8 állatka ment egyszerre... - Dávid mindig tőlem kapta.

A csúcs az volt, amikor a hangzavarban a kutya kisomfordált...

Nagy játék volt! Azóta teljesen be vagyok sózva a főiskola miatt...

1 - Kongruencia, kongurens: hitelesség, megegyezés, megfelelő, összeillő, a non-verbális elemek megerősítik a verbális közleményt…

2008. szeptember 15., hétfő

A világ leghaszontalanabb gyűjteménye…

avagy találtál már utcán eldobott kártyalapot…?

Büszkén jelenthetem ki, hogy enyém a világ leghaszontalanabb gyűjteménye! És ezt nem én mondom, hanem Ráth-Végh István, a nagy magyar kultúrtörténész!

Olvassunk bele a mester 1964-ben megjelent, „Az emberi butaság” című könyvébe! A 623. oldalon, „A világ leghaszontalanabb gyűjteménye…” című fejezetben a következőket találjuk:

„Végzem a szemlét a világ leghaszontalanabb gyűjteményével. Mint ilyen, nem kerülhette el a rekordokat nyilvántartó amerikai lapok figyelmét s részletesen megírták a pályabérre érdemes gyűjtő viszontagságainak történetét. Frank Damek volt a neve, Chicagoban lakott, 1870-ben fogott hozzá a gyűjtemény megalapításához. Mindössze egy csomag kártya összegyűjtése volt a cél; igen, de olyan csomagé, amelynek minden egyes lapját az utcán kellett megtalálni! Hogy az alapgondolatot hol szedte fel, nem lehetett tudni, de szívós konoksággal tört kitűzött célja felé. Eleinte könnyen ment a dolog. Rövid tíz év alatt annyira vitte, hogy már csak tizenöt lap hiányzott a csomagból. De aztán küzdelmes évek következtek A szerencse hol rámosolygott, hol elhagyta. Voltesztendő, amikor három hiányzó lapot is talált, Chicago utcáin, viszont évek teltek el, könnyesre nézte a szemét, mégsem került egy sem eléje. Már csak három kártyája hiányzott: a treff filkó, a pikk hármas és a káró kettes. Egy napon azt hitte, az ördög incselkedik vele s csupán káprázat a kártyacsomag, amit valaki egy kőkerítés párkányán felejtett. Valóság volt. Benne is volt a treff filkó és a pikk hármas, azonban – az ördög csakugyan incselkedett – egyetlen kártya hiányzott belőle, éppenséggel a káró kettes! Teltek-múltak az évek, Damek fekete haja ezüstösre fehéredett, amikor végre-végere, a kezdettől számított húsz év múlva, az 1890. év egyik felejthetetlen napján hóna alá nyúlt a szerencse. Az utca porából feléje nevetett a két legszebb női szemnél is bűbájosabb káró kettes! A zarándok célhoz ért.”

Negyedikes gimnazista koromban olvastam ezt a könyvet, és mivel magam is kártyás ember és gyűjteményhalmozó vagyok és voltam már akkor is, azonnal el is határoztam, hogy én is összegyűjtök egy hasonló paklit, de szerényen, csupán egy 32 lapos magyar kártya- csomagot tűztem ki célul. Az elolvasás pontos dátuma ismeretlen, de az első négy darab megtalálási körülményei pontosan ismertek: 1982 április 8-án, Kassán, a Sverdlovova utca sarkán leltem egy félbetépett makk királyt, a piros hetes egy darabját, egy hibátlan piros felsőt és egy tök ászt. Napra pontosan ekkortól indul a legtartósabb és leghaszontalanabb gyűjteményem története.

Egész életemben, gyerekkoromtól a mai napig gyűjtögető embert voltam. 1970-ben kezdődött, „természetesen” bélyeggyűjtéssel. Családi barátunk, Vitéz Józsi bácsi hozta hetente-havonta a frissen megjelent újdonságokat… talán maga sem tudván, hogy micsoda szenvedélyt indít el.

Bélyegeim ma is megvannak (bár méltatlan körülmények között és értéktelenül, de kidobni sosem lennék képes…). Azóta a legkomolyabb kollekciót a telefonkártyák adják de gyűjtöttem képeslapokat, cigarettásdobozokat, sportképeket, bakelitlemezeteket, zeneszámokat rádióból, később az Internetről, térképeket, az általam látott koncertek és kulturális-, és színházi események belépőjegyeit, alkalmi pezsgősdugókat, esküvői és ballagási meghívókat, újságcikkeket, választási plakátokat, és késeket – egyik sem vetélkedhet azonban haszontalanságban az utcán talált kártyákkal! Ezt a gyűjteményt ugyanis 23 éven keresztül sem mutattam meg soha senkinek – hiszen miért érdekelne bárkit is?

A gyűjtemény szépen gyarapodott, a sikerek hatására két évvel később az 52 lapos francia kártyát is gyűjteni kezdtem (van azért néhány itt-ott összeszedett játékkártya is…).

1997-től három éven keresztül nem találtam a 32 lapos paklihoz újabb darabot – igaz, a francia kártya szerzemények akkor is ébren tartották a tüzet.

Egy idő után több ismerősöm is halott újabb mániámról, és nemsokára nehéz döntés elé kerültem – lehetnek-e a gyűjtemény teljes értékű tagjai olyan lapok, amiket más talált, és elküld nekem? Mára elfoglalták helyüket és csak én tudom, hogy aki kártyalapokat talál, és elküldi nekem (vagy mobiltelefonon azonnal felhív, hogy fogok-e mostanában arra járni, mert akkor hagyja a földön heverni, hogy én találhassam meg…. – volt már erre is példa!), az ugyanolyan gyűjtő, mint én, csak gyűjteményét én őrzöm… Szóval tessék vigyázni, elolvasás közben is fertőz!

A gyűjtés annyiban vált életformámmá, hogy ahányszor meglátok az utcán egy kártyalapot – mindig rávetem magam, sose megyek el mellette, és az sem fordulhat elő, hogy nem veszem észre. Fékeztem már le az Űllői úton, ugrottam ki autóból, szaladtam vissza buszok között... Valahogy aktiválja az agyam egy speciálisan erre a célra fenntartott részét… de azért a gyűjtemény nem uralkodott el rajtam, nem szoktam naponta más sorrendbe rendezni a lapokat – legutóbb hét évvel ezelőtt vettem számba hogy hány lap van meg és hány hiányzik … (elárulom: a magyar kártyából már csak négy!). A helyük egyáltalán nem valami díszes… egy patentzáras zacskó az íróasztal legfelső fiókjában – azért ott, hogy mindig kéznél legyenek.

A megtalálás körülményeit utólag mindig ráírom a lap szélére vagy hátuljára (dátum, a megtalálás pontos helyes, esetleges érdekességei). Találtam már kártyalapot vizsgára menet és vizsgáról jövet, Fradimeccsen, randevún és laktanyában, kártyavásárlás után (!), táborozás közben és autóból csak emiatt kiszállva….

Az érdekesebb származási helyek: Kassa, Avignon, Teramo (Olaszország), Bécs, Stockholm, Madeira szigete, Párizs, Dublin, és New York, Washington, Pittsburgh (USA).

A gyűjteménynek kultúrtörténeti jelentősége vagy esztétikai értéke nincs (viharvert szakadozott, elázott lapok, kicsit koszosan – hát istenem, így lehet találni ilyet az utcán…) – talán csak a gyűjtő természetrajzának meghatározásához ad újabb adalékokat.

Kedves gyűjtőtárs! Ha legközelebb felvillanni vélsz egy piros alsót vagy a legendás káró kettest – ne tétovázz! Címem a szerkesztőségben...

2008. szeptember 4., csütörtök

Novocom consulting - timemanagement tréning

Time-management tréning Nyárádszentlászlón... Leszállunk Marosvásárhelyen - 20 percet várunk Palira, aki elfelejtett kijönni értünk... Timemanagement... Oh!
Beülünk az autóba. Palkó első kérdése: "Szoktál még kimenni a Kontyfába?" Országos Diákparlament 1993...

Clifhanger - portrérajzolás párosbeszélgetésekkel - elvárások - szabályalkotás PSZ kártyákkal - Sárkányrajz - Bill bácsi - Zoom - vezetői négyzet csapatban - vezetői háromszög - papírrepülőkészítés - elefántszendvics ppt. - cél-terület-feladat-tevékenység-next steps


Nagyon jól sikerült. Nyárád - a nyugalom szigete.


Közben: tárgyalás Vásárhelyen, Tanítók Háza, a három képzés meghírdetéséről... Hajjaj...

Multikulti KOMP

Komp fesztivál, Cserkészévzáró /II.

Multikulturális workshop - asszociációs játék, plüssállat-dobálással...

ÉN: " Mi jut eszedbe arról a szóról: Multikulturális?"

A harmadik játszótárs: "Buzik"

OOOOpps, Katolikus Felebarátaim!

Gyerekfesztivál - forever

KOMP fesztivál - a cserkészvezetők hagyományos évzárója, Vácon. Gorál meghívására harmadszor veszek részt.

Valaki odajön: Te AZ a Bányai Sándor vagy? Örülök! Gyerekfesztivál 1994-1995 Almágyi csoport, Majoros Laci...

Tizennégy éve... GYF. - Forever!

2008. szeptember 3., szerda

Szityu bácsi - Gyöngyösfalu

Szityu bácsi e-mailt küldött, megköszönte a CD-t, amit megkapott. Többek között azt írta:

"Sajna a tipitáborok is véget értek, olyan vezérevezős mint Zorka nem akadt.Volt, hogy egy futam alatt kétszer fürdettek meg a folyóban.Remélem ti mindnyájan jól vagytok kívánok még szép indián nyarat!"

...olyan vezérevezős mint Zorka nem akadt...

és lassan elindultak a könnyeim... Köszönöm, Szityu Bácsi! Te vagy a Király!