2009. december 20., vasárnap

Karácsonyi halászlé Pestlőrinci csapvízből

Hozzávalók, a felhasználás sorrendjében:

20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej hagyma Kele azt mondta a telefonba: két dolog számít: sok hagyma legyen benne (????) és szarrá kell főzni a halat… MEGVOLT MINDKETTŐ, 60 dkg. halaprólék (?) végül is farok… nem olyan vészes, nem feltétlenül arra kell gondolni, ami a legvégén van… inkább a farok TÖVE… , 3 gerezd fokhagyma, édes-nemes és egy kis csípős paprikapor CSÍPŐS KIMARADT, víz 2. Liter… hogy lett belőle 4 liter halászlé? Még 26-án Isiékkel is az etetjük…, 2 paprika, 2 -3 paradicsom, egy kis doboz sürített paradicsom Mama – féle paradicsomlé formájában…, só, 4 db halászlékocka, Piros-Arany krém, 1,5 kg pontyszelet, 2 dl száraz fehérbor félédes, nem túl jó minőségű, babérlevél, haltej és ikra haltej igen, ikra nem, 5 dl tejföl végül nem, 1 csöves erős paprika a francba, nem volt erős!, friss kenyér, még bor – végül Tokaji fordítás – csak meg ne tudják a halászok…

Lábosba vagy serpenyőbe beleaprítom a szalonnát és meghervasztom rajta az apróra vágott hagymát. Átteszem fazékba kiderült: eleve fazékban is lehet szalonnát pirítani… Hm… , beleteszem a halaprólékot, és a zúzott fokhagymát, rászórom a paprika felét. Felengedem kb. 3 2! Az is sok lett! liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot, és egy kis doboz sürített paradicsomot és bizony már ekkor beletettünk 4 db. halászlékockát!. Ha felforrt tetszés szerint sózzuk, mikor megfőtt (kb. 1 óra… √ kivártuk! ), kiszedem a zöldséget nem szedtük ki, csak egyben mindent, a többit pedig átpaszírozom a kezdeti lassú haladás miatt végül paszírozás helyett az EGÉSZET leturmixoltuk botmixerrel. Utána kóstolás – azt hittem falnak megyek: szálka és pikelydarabok minden kanálnyi alaplében… köpködés… érdekes módon végül evés közben egyetlen esetben sem éreztem…. Az így nyert, nem valami bizalomgerjesztő lében (ez ok volt…, mint egy kisbabapelenka tartalma…) feloldunk 4 db halászlékockát ezen túl voltunk, a Piros-Arany krémet kimaradt, paprikázzuk √√√ és felforraljuk. Ha felforrt, beleteszem a pontyderékszeleteket, a bort, a babérlevelet. Jól összeforralom, készre főzöm (kb. ¼ óra…). Ezután óvatosan hozzáadjuk az előre besózott haltejet majd még 10 percig főzzük. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt végül nem , még (cseresznye- ehelyett piros kicsi rövidcsöves macskapöcse… de nem volt semmi hatása…) paprikát adhatunk hozzá. A friss kenyér elengedhetetlen (…hátha erős lett…) – nem lett.

Elég jó lett, Viki nagyon dícsérte, én nem voltam maradéktalanul elégedett… - a halászlé ízt hiányoltam…

Jövőre!

A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni. És ehhez?!

Források:

  1. Révfalusi regős halászlé
  2. Cigányos kárászhalászlé
  3. Halászlé Gregor-módra
  4. Halászle.lap.hu
  5. Mindmegette.hu
  6. És utólag már beazonosíthatatlan receptek a netről…

Majd eldicsekszem vele, hogy milyen lett… - remélem.

Nincsenek megjegyzések: