2016. november 22., kedd

Nándi - 30-as mezben

Hölgyeim és Uraim, szeretettel köszöntök mindenkit helyszíni közvetítésünkben, innen, a 4 X 400-as terep-pénztárcakereső olimpiai döntőjéből. Amint azt Önök is láthatják, a versenyzők túl vannak a bemelegítésen, már az izmaik nyújtásánál tartanak, és néhány feszült másodpercen belül kezdetét veszi a licit.


A legjobb nyolc közé, hagyományosan etióp és szudáni versenyzők jutottak, akik laposabb pénztárcájukat kiváló futóteljesítménnyel próbálják ellensúlyozni évek óta. Az Európai Nagy Reménységet, a Mi Nándinkat továbbra is a fejlett taktikai érzék jellemzi, bátran és merészen emeli a tétet ezúttal is. Amikor úgy érzi, a Nagytábor teljes költségvetése nem elég nagy kihívás, akkor tétovázás nélkül hív rá, merészen emel, és betolja az Opel / Peugeot / Jaguar árát is. A Mórahalmi Pénztárcavadászok edzőjének arcán diadalmas mosoly jelenik meg, úgy érzi, most megfogta Nándit, az Opel és a Peugeot ára csakis blöff lehet, azért épeszű ember nem adhat pénzt. És igaza van.

Mórahalom tehát megad, de Nándit már viszi a lendület, emel, betolja a háromszemélyes vacsora árát, salátástul. Látva az ellenfél tétovázást, Nándi egy utolsó nagy rohamra indul, ráhívja a Pongrácz telepi lakás árát, rezsivel, dupla franciaággyal és egy évre elegendő penészirtóval együtt. Nem csoda, ha ellenfelei bedobják lapjaikat.



A döntő kulcsmozzanata következik, a zsákok és pénztárcák elhelyezése. A szudáni bajnok választása érthetetlen, egy hetedikes kiskamasz iskolatáskájába helyezi el saját pénztárcáját – de hát ott akár évekig sem fogja keresni senki… Nándi ezen a téren is kreatív, a kerthelyiség utcai frontját választja, az utcai lámpához és a járda széléhez egyaránt közel álló széket, gondosan kifelé fordítva. Sajnos, a beígért szponzori támogatást, az UV zöld, világító övtáskát a piros-kék szirénával nem kapta meg, de így is joggal bízhatunk benne, hogy a táskát másodpercek alatt ellopják majd a rettegett Szegedi Vajda portyázó csapatai. Az elhelyezést követően Nándi bonuszként a bankkártyája mellé behelyezi a vállalati belépőjét, a BKK bérletét, a MOL hűségkártyáját, és a TAJ kártyáját is. Ezeket közvetlenül a jegygyűrűje mellé teszi, és a nagyi arany nyakláncával köti át. Összegszerűen sikerült áttörni a 20. 000. 000 forintos lélektani határt, ezt tavaly forró olajból is kilopták, a tavaly előtti piranha-dézsás kísérletet már meg sem említem.

Következik a távolság kijelölése. Nándi, állóképességének és futógyorsaságának megfelelően a 2 X 400 méteres távot választja, régi kedvencét, halászlével nehezítve. A pincér elismerően csettint, egy ország tapad lélegzet visszafojtva a képernyőkre! Csapattársai D. Izabella és B. Sándor hihetetlen lélekjelenléttel vacsoráznak, tudva, hogy fizetni úgy sem tudnak majd, különösen figyelemre méltó, ahogy Izabella piszmog a szálkás hallal, elképesztő lélekjelenlét, kiváló koncentráció!


De már itt is van, közeledik a pincér, kezében a startpisztollyal, amit egyenesen Nándorunk halántékának szorít, és megadja a jelet: - Fizess!


Miből??? Bődül el Nándi és a következő pillanatban már rúgja is fel csapattársait, a pincért, az asztalt, a halászlével teli bográcsot, és etióp vetélytársait. Indul a derby! Nándi fut, fut, épp csak annyi időre áll meg, míg versenysúlyát a halászlével könnyíti, de azt is csak úgy, rókafuttában… és száguld is tovább. Már fél távnál jár, a fürdő felé maga után csalva üldözőit, majd egy hirtelen irányváltással ráfordul a célegyenesre, már csak három karcsapás választja el az övtáskától, kettőt a pincértől kap majd, mert fizetés nélkül távozott, egyet a szomszéd asztalnál ülő idős Hölgytől, mert magával hurcolta a pórázával fennakadt pincsikutyáját. Még 10 méter, 5 , 4… 3… már csak egyetlen ugrás, és igen, megvan, a Sándorfalvi Zsebtolvajs messze lemaradva, Nándi diadalmasan magasba emeli az övtáskát, könnyektől fátyolos szemekkel belenéz, és igen, valóban ott van, nem álom, a táskából az első napi reggeli tejbegríz Urbán Mónika által kiadott repetája néz rá vissza hűséges kutyaszemekkel. GYŐZELEM!

Kedves Nézőink, evvel a megható képpel búcsúzunk, hagyjuk most Nándit, ne tartsuk fel interjúval, egyebekkel, hiszen alig 90 napja van, hogy felkészüljön a Doktori Futamra, a nehezített, VII. kerületi terepre, a keményborítású talajra, és arra, hogy a halászlét 1 : 5 arányban sörre cserélje! 

 Kívánjunk sok sikert, és boldog születésnapot a Mi Veteránunknak, reméljük, jövőre is látjuk majd futását, találkozunk soha ki nem apadó energiájával emberismeretével és optimizmusával. Kísérje Önöket a Mi Doktor Takácsunk ars poeticája: „Az emberek jók! Ideje újból próbára tenni Őket!” 



2016. november 18., péntek

A Gulág virágai

Földes László: A Gulág virágai, zenés dokumentum-dráma 2016 novemberében. 


Szép este volt, a végén a Fiam kezet foghatott Hobóval, és én megköszönhettem, hogy a Fiam életének éppen úgy része lehet az Ő költészete, művészete, ripacskodása és rekedt hangja, mint ahogyan az enyémnek is az volt (ha tizenöt évesen még nem is…), és ahogy az enyémnek része ma is. Köszönöm, Hobó! 


Az igazán csodálatos számomra az volt, ahogy ebben az egyetlen előadásban is érződött az egész életmű teljessége. Az Esztrád című Hobó Blues Band lemez 1986-ban jelent meg, és katonaidőm meghatározó élménye volt („Megcsókolt, Anyámhoz lépett, annyit mondott: Ez a pokol!”). A Viszockij album 1999-ben, tizenhárom évvel később került közönség elé. A Gulág virágai 2016-os produkció, tizenhét évvel az „Adjatok a kutyáknak húst!” után. Az Esztrád és a Gulág között harminc év, HARMINC ÉV telt el. 






























Amikor a tegnapi előadás kezdetét vette, Pál Lajos bácsi szaggatott harmonikafutamaival, a fiam csodálkozva nézett rám oldalra: honnan a fenéből tudom én ennek a dalnak a szövegét? És igen, a 2016-os előadás nyitódala Pál Lajos bácsi harmonikáján hitelesen szólal meg, harminc évvel a lemezre rögzítés után is, gyomorszorító erővel, mellbevágó és felemelő tisztasággal. És ugyanúgy része a műsornak két Viszockij dal is, a zárószám (Adjatok a kutyáknak húst, NA!, aki kapja, marja!!) és a csodálatos „Menyasszonyom tisztességgel elsirat majd…”


Időtlen időket fog át a műsor, harminc évet Hobó munkásságából, harminc évet az én életemből, harminc év letöltendőt Koba lágereiben, feltámadó és újra támadó Leninnel, a lét elviselhetetlen abszurditásával. 




Meg kell írni, el kell énekelni… Testvér, ha kijutsz innen élve…

 


2016. november 13., vasárnap

Két párhozamos / II.



SOHA MÉG ENNYIRE... ÉS ÍGY... de ma este végigsírtam... kérlek, osszad majd meg a kalandokon valahol, ha gondolod... köszönöm!

Radnóti Miklós
NEM TUDHATOM

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülõhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belõle nõttem én, mint fatörzsbõl gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslõ fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály;
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát;
az gyárat lát a látcsõn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdõt, füttyös gyümölcsöst, szöllõt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntrõl pusztítandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter elõtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kõre léptem én,
ím itt e kõ, de föntrõl e kõ se látható,
nincs mûszer, mellyel mindez jól megmutatható.
Hisz bûnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költõk is bûntelen,
és csecsszopók, akikben megnõ az értelem,
világít bennük, õrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval õk felelnek.

Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

(1944)

Két párhuzamos / I.

CÍMZETTEK: Kovács Nikoletta, Kiss Tamás, Leiner Károly - Őket akartam bevonni a Zánka Új Tanácsadó Testület munkájába. Sárközi Andi - Őt dolgoztattam az Őszi kalandtáborokban, és persze Bella.

Sándor Bányai


NEM PUBLIKUS!!! CSAK NEKTEK, SENKI MÁSNAK!!! Nincs EGYETLENEGY (...és itt csúnya káromkodások hosszú sora következik...) szakmai döntésük sem, nincs EGYETLENEGY terület sem, amit ne nyúlnának le, nincs olyan, amit lusták lennénekl ellopni... GYŰLÖLÖM, GYÜLÖLÖM, GYÜLÖLÖM hogy olyan szorgalmasak, gyűlölöm, hogy egyetlen pillanatra sem lankad a figyelmük... gyűlölöm őket! Írom mindezt a Pedagógus-továbbképzés új koncepciójával a belső zsebemben (Mandáktól kaptam meg...), és bűnmegelőzési, meg kompetenciafejlesztő pályázatokra serkentve szerencsétlen, gyanútlan együttműködőket... miközben legutóbb még a Budapesti Rendőrfőkapitányság sem nyert az általunk összeállított anyagggal... Gyűlölöm... hogyan ne adjam fel??? Olvass bele... sírni fogsz, káromkodni... átkozódni... vagy nem feladni... RÉSZLET A CIKKBŐL: "az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány alapítói jogai idén januárban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóhoz kerültek. A Szeged-Csanádi Egyházmegye által alapított szervezet az elmúlt években egyre nagyobb szerephez jutott a gyermekvédelemben. Az egyházmegye vezetője Kiss-Rigó László, aki Orbán Viktor politikájának lelkes támogatója, 2010-ben például a Fideszre való szavazásra szólította fel a híveket. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója pedig Kothencz János, a szegedi Fidesz vezetője, aki 2014-ben a polgármesteri posztért is indult, sikertelenül. Fideszhez közeli személyeket az Erzsébet a Kárpát- medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumában is találni. Itt kapott helyet például Bábiné Szottfried Gabriella korábbi képviselőnő, aki azzal a kijelentésével híresült el, hogy szégyellnie kellene magukat azoknak, akiknek nincs munkája..."


https://www.youtube.com/watch?v=VHZqMspXr38 Zámbó Jimmy : Ugye Nem Adod Fel ?



Én már átkozódni, dühöngeni sem tudok Sanyi. Készülök lányom után külhonba, itt nincs rám (sem) szükség. Addig meg becsukom a teremajtót és megpróbálok fehérek közt Európaiakat nevelni...




Istenem... édes Istenem!


2016. július 27., szerda

2016. július 23., szombat

Nem adom fel...

Artúr elment... avagy mit tettél, Primadonna?

Elég! Ez az én Párizsom!



He is The Boss!

Sacre Coeur

Sziágy: az Élménypedagógia ÉL!



Kell még egy szó: Napernyő!

Bitangok! Hát ezt akartátok?



Félek... aggódom. (Nem tervezett cikk a brit kilépés kapcsán, amikor a történelem betolakodik az ablakon...  ) Ha nekik szabad... félek, mi leszünk a következők.  Aggódom... fogok én még félbevágott szalámis zsemlében, gyomorgörccsel feketén, a Keletinél vett Eurot csempészni át a hegyeshalmi határon...  Én lehet, hogy fogok... de a Gyerekeim egészen biztosan nem. Addigra ők már messze járnak majd... remélem! Bitangok, hát ezt akartátok?!

2016. június 23., csütörtök

2016. június 21., kedd

2016. június 17., péntek

2016. június 16., csütörtök

2016. március 16., szerda

Mi is szerelem? A szerelem:

Egy dél-koreai grafikus, Andrew Hou éveket töltött azzal, hogy kedves kis rajzokkal illusztrálta a feleségével való kapcsolatát és azt, hogy mi mindent jelent számára a szerelem. A Bored Pandán közzétett képekből tizenhatot válogattunk ki nektek.

Mi is szerelem? A szerelem:

1.  Bárhogy is változol, akkor is szeretlek
 

   2.  Együtt csináljuk, amit mindketten szeretünk



3.  Elfogadjuk a különbségeket
4.  Nem hagylak egyedül a szenvedésben

5.  Neked teszem el az utolsó darabot/falatot

6.  Nem számít semmi, ha veled vagyok

7.  Gyönyörű vagy, akkor is, ha a épp a leghétköznapibb dolog teszed

8.  Az emlékek
9.  Szerelem az, hogy veled öregszem meg

10.              Legyőzzük a köztünk lévő távolságot

11.              Téged átölelni a legjobb dolog a világon

12.              Ápolsz, ha beteg vagyok

13.              Mindenhová magammal viszlek

14.              Megtanulom szeretni azt, amit te szeretsz

15.              A szerelem áldozathozatal

16.              Mindenről beszélhetek veled!