2016. november 18., péntek

A Gulág virágai

Földes László: A Gulág virágai, zenés dokumentum-dráma 2016 novemberében. 


Szép este volt, a végén a Fiam kezet foghatott Hobóval, és én megköszönhettem, hogy a Fiam életének éppen úgy része lehet az Ő költészete, művészete, ripacskodása és rekedt hangja, mint ahogyan az enyémnek is az volt (ha tizenöt évesen még nem is…), és ahogy az enyémnek része ma is. Köszönöm, Hobó! 


Az igazán csodálatos számomra az volt, ahogy ebben az egyetlen előadásban is érződött az egész életmű teljessége. Az Esztrád című Hobó Blues Band lemez 1986-ban jelent meg, és katonaidőm meghatározó élménye volt („Megcsókolt, Anyámhoz lépett, annyit mondott: Ez a pokol!”). A Viszockij album 1999-ben, tizenhárom évvel később került közönség elé. A Gulág virágai 2016-os produkció, tizenhét évvel az „Adjatok a kutyáknak húst!” után. Az Esztrád és a Gulág között harminc év, HARMINC ÉV telt el. 






























Amikor a tegnapi előadás kezdetét vette, Pál Lajos bácsi szaggatott harmonikafutamaival, a fiam csodálkozva nézett rám oldalra: honnan a fenéből tudom én ennek a dalnak a szövegét? És igen, a 2016-os előadás nyitódala Pál Lajos bácsi harmonikáján hitelesen szólal meg, harminc évvel a lemezre rögzítés után is, gyomorszorító erővel, mellbevágó és felemelő tisztasággal. És ugyanúgy része a műsornak két Viszockij dal is, a zárószám (Adjatok a kutyáknak húst, NA!, aki kapja, marja!!) és a csodálatos „Menyasszonyom tisztességgel elsirat majd…”


Időtlen időket fog át a műsor, harminc évet Hobó munkásságából, harminc évet az én életemből, harminc év letöltendőt Koba lágereiben, feltámadó és újra támadó Leninnel, a lét elviselhetetlen abszurditásával. 




Meg kell írni, el kell énekelni… Testvér, ha kijutsz innen élve…

 


Nincsenek megjegyzések: