2008. augusztus 20., szerda

Olimpia - kedd: könnyek a dobogón és "Játszik a CSAPAT!"

NEMZETI SPORT: "Matthias Steiner amolyan furcsa szerzetnek tűnt a súlyemelők világában – egyrészt azért, mert osztrákok nem igen fordultak meg a súlyemelő-pódiumon, másrészt mert cukorbetegsége ellenére vállalta a harcot a súlyos vasakkal. Nagy tehetségnek számított, de örült, ha a tizedik hely környékén végzett a világversenyeken. badarság lett volna tőle várni a legjobb produkciót Pekingben. Ő azonban másként gondolta, és egyéni legjobbját több mint tíz kilóval megjavítva, 461 kilóval megnyerte a viadalt. A 146 kilósra felhízott Steiner utolsó szakítás- és első lökésgyakorlatát elrontotta, ráadásul a második fogásnemben az elhibázott 246 kiló után másodszorra 248-ra ment. Csakhogy az orosz Jevgenyij Csigisev 460 kilónál tartott, és a német hatalmasat ugorva az aranyat célozta meg harmadik lökésgyakorlatával. 258 kilóra emeltette a tétet, és mindenki megrökönyödésére elbírt vele, egyúttal az összetettben egy kilóval megelőzte Csigisevet.

Steiner mosolyogva állt a dobogó tetején, nyakában az aranyéremmel, miközben egy fényképet tartott a fotósok felé. Egy csinos hölgy portréját ábrázolta, egy hölgyét, aki már nincs az élők sorában – Steiner felesége ugyanis tavaly autóbalesetben elhunyt. Nehéz volt megállni könnyek nélkül a pillanatokat, ahogy a 146 kilós óriás ott feszít a világ tetején, elhunyt felesége fotóját szorongatva.”A verseny előtt rá gondoltam” – mondta az újdonsült aranyérmes.



A válogatott csodálatos játékkal legyőzte a románokat. Végre igazán csapat volt a csapat: négy között a kéziseink! Az első félidőben a magyar női kézilabda-válogatott még „csak" jól játszott, a másodikban azonban végleg megtörte a románokat. Az olimpián még nem játszott olyan összeszedetten a magyar csapat, mint ahogy a románok ellen kezdett. Vérten Orsolya és Görbicz Anita remekelt támadásban

és javulni látszott a csoportkörben a második legtöbb gólt kapó Hajdu-csapat védekezése is. Görbicz Anita néha előhúzott a talonból egy-egy „győri figurát”, amelyeknek gyakran egy immár csak volt győri, Kovacsicz Mónika volt a befejezője. 24–21-nél Hajdu János is magára vonta a figyelmet egy percig, megelőzendő a román feltámadást, és egy BL-gólkirálynővel frissítette csapatát. Tóth Tímea addig keveset játszott, ám ekkor hozzátette a magáét.Érezhetően megfogtuk a románokat, de még a hajrához érve sem akartuk elhinni, hogy ennyire simán nyerhet a magyar válogatott, amely ezen a meccsen igazán csapatként működött – nem egyszemélyes alakulatként. Még az sem okozot nagy bajt, hogy kettős emberhátránynál fejött öt gólra a piros mezes román együttes (32–27).A magyar szurkolótábor joggal kiabálta, hogy „játszik a csapat”, és valóban: először az olimpián valós tudásához mérten játszott a magyar válogatott. És ez a csapat ott van a világ legjobb négy csapata között!

Hihetetlen izgalmakat követően az orosz női kézilabda-válogatott 32–31-re legyőzte a francia csapatot a kétszeri hosszabbítást hozó negyeddöntőben. A magyar válogatott Oroszországgal csap össze az egyik elődöntőben, a másikban pedig Dél-Korea–Norvégia derbi lesz.


Nincsenek megjegyzések: