2023. augusztus 5., szombat

Kréta (2022. novemberi poszt)

 https://www.facebook.com/sandor.banyai.7/posts/pfbid02wC3YaqysbbVbeB9EHW4onnXMnyrXAicJ4ZBPv2x1ZbdBDngmq3ie9Fq7z274j1Kfl

Hozzánemértés, szakszerűtlenség, amatőrizmus, primitívség, ostobaság, vajákosság, kontárság, bénázás, hülyeség, gyávaság, hazugságok, félelem, felelőtlenség, lustaság... NER, közoktatás irányítás, Kréta-rendszer. TOVÁBB IS VAN, MONDJAM MÉG?



https://telex.hu/tech/2022/11/09/kreta-rendszer-ekreta-zrt-adathalasz-tamadas-adatszivargas-elhallgatas-naih-vizsgalat-eljaras?fbclid=IwAR2ZoJyFHfJ3H32zib3Ga3raJNEDo5ZahTGtoaEYih3Ixsycd2cL1c4kC2w

Tóta W. Árpád

15 ó. ·

Arról mindenki értesült, hogy feltörték az e-Kréta közoktatási rendszert. Arról már nem, hogy nemcsak az összes diák, tanár és szülő adatai kerültek veszélybe, hanem megszerezték a hackerek a forráskódot is, és az informatikus közösség szórakoztatására közzé is tették.

Ennek két következménye van; az egyik az informatikus közösség felhőtlen jókedve, amit én csak abból tudok megítélni, hogy egyhangúan röhögik ki a kód szerzőit, mutatnak rá a hibáira, és sehol se láttam, hogy erről vita lenne. A konszenzus az, hogy kábé piramisra szólt a megrendelés, ezek meg gipszkartonból építettek egy kockát. A másik, hogy a forráskód és minősége ismeretében innentől úgy járkálhat ki és be akárki, mint egyszerű orosz hírszerző a külügyi rendszerben.

Lenne egy harmadik következmény is, de hát ez Magyarország. A Kréta nem volt olcsó mulatság, csak az éves support milliárdos tétel, az egyes modulok fejlesztése szintén. Nyilván a fejlesztést elnyerő cég Palkovics László baráti-üzleti köréből került ki, természetesen versenytárs nélkül; szóval aki most úgy ítéli meg az exminisztert, hogy gonosz, pikkelypáncélt hordó csibefasz volt, de legalább nem korrupt, az várjon még egy kicsit.

Addig próbálja megérteni, miért ódzkodik attól bármely demokrácia, hogy ide pénzt adjon.

Ilyen katasztrofális üzemi baleset és szakmai megszégyenülés után a maguktól értetődő fejlemények úgy néznek ki, hogy a cég ontani kezdi a hibajavításokat, belső átvilágítást rendel el, és eközben a megrendelő minisztérium is előveszi a szerződéseket, felelősöket keres és talál, aztán még perre is megy, minimum kártérítésért. Hiszen az derült ki, hogy közpénzmilliárdokat adtak oda haveroknak, akik aztán szomszédpistikékkel íratták meg a kritikus infrastruktúra szoftverét, mert minden, programozón megspórolt forintot zsebre lehetett tenni. Ez minimum politikai hiba, aztán még lehet belőle hűtlen kezelés, sikkasztás, vesztegetés, és ki tudja, mi. Már javában keresni kellene azt a három-négy fejlesztőcéget - nem feltétlenül belföldön -, amelyek közül egy képes lesz újraírni a Krétát, és garanciát vállalni a minőségéért.

De hát ez Magyarország, mint említettem, és itt a hibás szoftvert úgy javítjuk, hogy először is elhallgatjuk a gebaszt, aztán lehazaárulózunk mindenkit, akinek nem tetszik a rendszer és azon belül a Kréta, és hogy azt muszáj a miniszter haverjának csinálnia építési törmelékből.

A képen az a generátor látható, amely a Krétában - megmagyarázhatatlan okból - található káromkodásgyűjteményből dolgozik. Senki sem érti, miért volt benne ez a modul, hiszen a rendszerben nem tudnak diákok üzenni. Hacsak azért nem, hogy a pikkelypáncélt hordó csibefasz pár százmilliót ezért is hazavihessen, illetve hogy most találjunk szavakat Palkovics Lászlóra és mindenki másra, aki ezért felelős

Nincsenek megjegyzések: