2020. április 13., hétfő

Kereszténydemokrácia / II. - A Hübrisz

"A Zsidókhoz írt levélből nyilvánvaló, hogy Jézus Krisztus az egyetlen, igazi vezető abban az értelemben, hogy Ő állandó. Nem változik, mert tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Rá lehet számítani, benne lehet igazából megbízni. És jaj annak, aki olyan állandóságot vár egy vezetőtől, amit csak Jézus adhat, és jaj annak a vezetőnek, aki olyan uralmat és befolyást, tekintélyt akar építeni magának, ami csak Jézust illeti meg. Ez a hübrisz, a büszkeség, ami a hatalmon lévő, vezető embernek mindig kísértése: magát abba az állandóságba és tiszteletbe szeretné helyezni, ami csak Krisztust illeti meg.



Létezik is egy úgynevezett „hübrisz szindróma”, melynek a következők a jellemzői:

A vezető…

– a hatalmat saját megdicsőülése céljából használja,
– olyan módon cselekszik, ami valószínűleg jó fényben tűnteti fel őt,
– messianisztikus hév és túlfűtöttség jellemzi,
– egyenlőséget tesz saját maga és a szervezet között,
– gyakran a királyi többesszámot használja,
– túlságosan bízik saját ítélőképességében, és lenéz másokat,
– senkinek sem tartozik elszámolással,
– megingathatatlanul meg van győződve arról, hogy igaza van,
– elveszíti valóságérzékét.



Ezek alapján nyugodtan vizsgáljuk meg a vezetőinket és lássuk be, ki az, aki eltévedt, aki saját hatalmát és érdekeit építi, nem pedig Krisztus hatalma és uralma alá rendeli magát. Adjunk hangot ennek, jelezzünk vissza, ha van rá lehetőségünk – segítve a változást.

És vezetőként: mély önvizsgálattal álljunk Isten elé, bűnbánatot tartva, felismerve, mikor imádtunk mást, mint az egyedül méltó Krisztust, és mikor éltünk vissza a hatalmunkkal és az emberek bizalmával. Nagy szüksége van az egyházunkban, az országunkban arra, hogy mi, vezetők megtegyük ezt az elkerülhetetlen lépést! Nagy áldások származhatnak ebből!

Harmadszor pedig: vezetettként, gyülekezeti tagok, keresztyén testvéreink, felelősségteljes, Krisztust követő emberként bár egy nép vagyunk és a nyáj tagjai, lehetünk józanok. „…különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezetni…”

Ne hagyjátok magatokat félrevezetni – még egy vezető által sem. Gondolkozzatok, mérlegeljetek, kérjétek Isten bölcsességét, vezetését, merjetek kérdéseket feltenni! És közben törekedjünk megismerni a Biblia tanítását, hogy meg tudjuk különböztetni az igazat az idegentől."




Nincsenek megjegyzések: