2020. április 12., vasárnap

húsvét, kereszténydemokrácia, Magyarország

"Valljuk meg Isten előtt, hogy többségében reformátusként a jobb módú, középosztálybeli emberekkel ülünk szívesen egy templomban. Tisztelet persze a kivételnek. Mert vannak szép igyekezetek, de tömegesen inkább a könnyebb utat választjuk, és ezzel megerősítjük a társadalomban meglévő strukturális bűnöket és különbségeket.
Az az egyház, az a gyülekezet, amelyik nem vállal közösséget a társadalom számkivetettjeivel, aki nem emel szót a megvetettek, a többségi társadalom peremén, a „táboron kívül” lévőkért, illetve nem vállal közösséget velük, eltávolodik a lényegtől és elfelejt krisztusinak lenni.

És tudjuk, hogy intézményesen vannak jó kezdeményezések, de ezzel nem tudhatjuk le a közösségi felelősségünket! Sajnos közönyösek vagyunk legtöbbször, szeretnénk biztonságos várakat építeni és kizárni a számunkra kellemetlen elemeket: a hajléktalant, a mélyszegénységben élőt, a lecsúszottat, a más bőrszínűt és sorolhatnám tovább. Ebből kell megtérnünk, nem bizottságokat létrehoznunk vagy másokat hibáztatnunk, hanem neked és nekem, mindannyiunknak Krisztushoz fordulnunk és a szívünk mélyén változnunk. És keresnünk ezután a szeretet cselekedeteinek lehetőségeit a közvetlen környezetünkben."



https://www.valaszonline.hu/2020/03/31/thoma-laszlo-vezetok-hubrisz-predikacio/?fbclid=IwAR0x9znZuGS6AkRSB84TSeilWmlkGBGIk8EvSA4WAyANnt3wK8cZX-xsJKA

Nincsenek megjegyzések: