Végül aztán belázasodott Zorán is.
Gastroblog: a "Töltöttkáposzta Multikulti-tréning módra" pontos receptje:
- A legnagyobb fazékban felteszem főni a nyers káposztát egészben
- Beáztatom a Korondi káposztásedényt
- 60 dkg darálthúshoz veszek 10 dkg 12 dkg rizst
- Épp' csak annyi vízben, amennyi ellepi, félkészre előfőzöm a rizst
- Közben összekészítem a tölteléknek-valót: darálthús, a rizs, só, tojás, pirospaprika, bors, hagyma (fel kell vágni), fokhagyma... mi kell még? kevés majoranna, csombor, lestyán
- iszok 1 dl. 2 dl. fehérbort
- A forró vízből kiveszem a káposztát és rétegenként lefejtem a leveleit. 4-4 réteg után mindig visszateszem, hogy újra főjön, és leválljon a következő 4 levél
- a lefejtett levelek középső vastag ereit kivágom, a nagy leveleket kettévágom
- lett 25 levél, 16 fél a nagyobbakból, és 8 a kisebbekből egész
- megcsinálom a tölteléket: felvágok 2 fej hagymát, felvágok majdnem egy fél fej fokhagymát, só, fokhagymasó, bors pirospaprika, majoranna, 2 tojás
- összekeverem
- só, fokhagymasó, bors pirospaprika újból, a majorannát kifelejtem
- kész a töltelék, fejben elosztom 24 felé, 4 felé vágom a tálban
- tölts!
- hogy lett a 16 + 8 = 25 (!) levélből 29 töltelék, azt nem tudom...
- feldarabolom a pár kolbászt 2-3 ujjnyi nagyobb darabokra
- A füstölt csülköt levagdosom a csontról, jó nagy darabokban
- A maradék húsos csülökcsontot mélyhűtőbe teszem az újévi lencseleveshez, hogy Bacher Iván is büszke lehessen rám
- bepakolok az edénybe, ami eddig ázott. Alulra savanyú káposzta + kolbász + csülök
- aztán több rétegben töltelékek, közé savanyú káposzta + kolbász + csülök
- A tetejére hús, a legtetejére megint savanyúkáposzta
- feltöltöm a káposzta főzőlevével (túl-...)
- Ekkor hajnali 3 óra van. Felrakom főni. Úgy tervezem, 6-ra lesz kész.
- Közben fokozatosan egyre kisebbre csavarom a gázt, végül már alig 1-es 2-es fokozaton lesz
- hajnal fél hatkor lejövök hozzá, de nem veszem ki, nem nézem meg... az illat mindenről meggyőz
- Hatkor lezárom.
- hagyom a sütőben, hogy minél lassabban hűljön ki. Fog ez menni, mert Viki közben főzni fog
- Jó lett. Már délután volt, amikor megkósoltam, addigra ki is hűlt. A csülök bőre elolvadt a számban.
- Hááát, a sütőt kipucolni utána... háááát..., az nem könnyű. A túltöltött edényből kifröcskölő zsíros lé szép feketére szenesedik az alátét-tepsin, az edény oldalán, a sűtő ajtaján... mindenütt.
- még van belőle, ha kérsz, megkóstolhatod!
- 85, 2 kg. vagyok, az elmúlt félévben csak egyszer voltam ennél több :-(

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése