2017. december 28., csütörtök

Állítsuk meg...






·         "Én nem nagyon értem, mit jelent ez a szlogen. Nyilván nem egy várost akarnak megállítani. Természetesen azon vagyunk, hogy megfejtsük az értelmét, és eddig arra jutottunk: a magyar kormány szeretné lefékezni az európai integrációs folyamatot. Ha így van, ezt sajnálatosnak, sőt veszélyesnek tartjuk. Elég idős vagyok ahhoz, hogy ezt a felhívást úgy értelmezhessem: állítsuk meg a fejlődést! Hagyjuk veszni az integrációt, ami az elmúlt hetven évben a korábban példa nélküli béke garanciája volt Európában. Pedig éppen egységre, együttműködésre van szükségünk azért, hogy kontinensünk ellen tudjon állni a gazdasági versenytársak kihívásainak."

·         "Anyámnak több esze van, mint a te egész agybeteg kormányodnak... miért nem Berlint akarod megállítani? Prágát, vagy Szécsényt? Annyira nem hülye ez a nép, hogy egyszer fel ne ismerje az igazságot! Akkor pedig neked reszeltek!"

·         Istenem... pontosabban: Bozse moj! Állítsátok meg Moszkvát! Állítsátok meg Alcsútot! Felcsútot! Mindegy... csak állítsátok már!


·         Konokul, keményen és kitartóan... Köszönöm! "Barátaim, máji druzjá, kedves ruszkik, ne menjetek haza! Sőt, gyertek minél többen, beszélgessünk Dosztojevszkijről és Bakunyinról és Bahtyinról, nótázzunk reszelős gitár-bárdokat (a hideg kilel tőlük amúgy, de nótázzunk!), hallgassunk elandalodva orosz romantikusokat, igyunk kvászt (amit szeretek), igyunk vodkát (amit nem), daloljunk nyírfákról, atamánokról, forradalomról, nézzünk meg egy Tarkovszkij-, vagy egy Dziga Vertov-filmet, együnk kemény, apró marinált gombácskákat, sós uborkát, füstölt heringet és pirogot, rúgjunk be, öleljük át egymás vállát, sírjuk el a világnak dúlt Kelet-Európánkat; gyertek, legyetek itt otthon, mert a határok csak a fejünkben léteznek, meg a törvényekben, amiket a fejünkbe vertek. De menjen, fusson, meneküljön a sunyi putyinizmus, az öles léptekkel lopakodó diktatúra, a second-hand Generalisszimusz autokrata imperializmusa; tűnjön el innen magyar fiókvállalata, az összes felfújt hólyag, kágébés akarnokjancsi, ordenáré oligarcha, a sztálinbajszos szarok, a taplokrácia, az elkúroázia, a kancsukás macsizmó, az egész embertelen miskulancia, az Állami Duma és az állami duma, húzzon el Szibériába, vagy ne is, miért akarnék rosszat Szibériának, húzzanak a Holdba, a történelem meddőhányójára, a nemlétbe, a semmibe, váljanak porrá és hamuvá, amiből vétettek!" /Konok Péter/



Nincsenek megjegyzések: