2017. december 28., csütörtök

kékre - zöldre...



         
KÉKRE - ZÖLDRE... "A kezdeményezés figyelemelterelő és még humoros is, ami feszültség esetén nagyon kell. Annyit azonban szeretnék hozzátenni, hogy szerintem a helyzet/jelenség ennél sokkal összetettebb. Egy depresszív, terhelt családi háttérrel bíró kamasznak nem véletlenül a Kék Bálna (vagy tökmindegy minek hívjuk) a válasz, az ugyanis illeszkedik a lelkiállapotához. Egy szorongó embernek is mondhatjuk, hogy ne szorongj, ettől azonban a helyzet nem fog változni, mert a változáshoz elég sok tényezőnek kell együtt állnia. És ha hazamegy minden nap a bántalmazó szüleihez, vagy az alkoholista anyjához, akkor kezdődik minden elölről (vagy majdnem). Kell a finomhangolás és az illeszkedés."

Végre valaki pontosan megfogalmazta, szakszerűen és számomra is elfogadhatóan leírta, hogy miért vannak ellenérzéseim az első perctől a zöldelefánt cukiskodó látszatmegoldásával kapcsolatosan. 

„…Az az apró bökkenő vele, hogy azt sugallja kamaszok, azaz gyerekek vonatkozásában, hogy te tehetsz arról, hogy boldog vagy-e vagy sem. Hogy mindjárt nem fog fájni az élet, és nem érzed, hogy agyonnyom a bűntudat, ha többet beszélgetsz a hátsó padban ülő, valójában tök érdekes kis osztálytársaddal. 

És mi az üzenete ennek a tíz pontnak? Hogy tegyél egy kis erőfeszítést, ne lustálkodj, durcáskodj és kockulj - máris boldogabb leszel, és barátaid karéjában örömteli pillanatokban kacagsz majd a természet lágy ölén. Olyan ez, mint rákbetegről azt gondolni, hogy ha így meg úgy másképp tett volna, akkor nem lenne beteg; vagy babára vágyóval azt éreztetni, hogy ha igazán akarná/alkalmas lenne rá, akkor jönne a baba; vagy egy dohányosnak azt mondani, hogy tök egyszerű, csak nem kell rágyújtani – ennyi. 



És kit fog hibáztatni az a fiatal, aki egyébként is boldogtalan, és most még elolvassa ezt az elefántos zöldséget? Mert például aszongya, hogy „naponta beszélgess pár szót olyan osztálytársaddal, akivel nem nagyon szoktál.” És ő odamegy és beszélgetne bárkivel, csak éppen vele nem állnak szóba. Már több hónapja. Senki az osztályból. Mert a főhülye kitalálta, hogy ezentúl ő lesz szívatva. Örül, ha nem hasba vágják és leköpik, csak levegőnek nézik. De Jocó bácsi megmondja, neki kéne odamenni és beszélgetni ahhoz, hogy ne érezze szarul magát. Vagy naponta segíts a szüleidnek, legyen ez a szemét levitele vagy a ruha szennyesbe tétele. Vannak gyerekek, akik ennél többet segítenek. Mondjuk főznek, mosnak az egész családra, mesét olvasnak a testvéreiknek, és kivakarják anyát a piszokból, mikor megint összehányja magát. És valahogy mégsem boldogok. Minden nap úgy feküdj le aludni, hogy felidézel egy pillanatot elalvás előtt, ami jó volt, vicces volt és boldogsággal töltött el. Persze, egyetértek. Csak nem működik, ha úgy fekszel le, hogy rettegve fülelsz, mikor kell mégis kirohannod, hogy apád elé vesd magad, ne konyhakéssel menjen neki anyádnak. Vagy menj kirándulni – tanácsolja olyan gyerekeknek is, akik sosem voltak kirándulni, mert még a kötelező iskolai kirándulásokra sem tudták vagy akarták befizetni őket. Nem sorolom tovább. Ha nincs ott a 10. pont: hogyha ezeket mindet megtetted és megteszed naponta, akkor eszedbe sem fog jutni szomorkodni… hisz kiegyensúlyozott leszel és boldog – akkor nem is kezdek erről írni. 

De ez igazságtalan és bántó azokkal szemben, akik olyan helyzetben vannak, hogy nem elég ennyit tenniük. Bűntudatkeltő azokban, akik áldozatok. Egyetértek azzal, hogy az ember sokat tehet a saját kiegyensúlyozottságáért. Változtathat, kiléphet élethelyzetekből, foglalkozhat önismerettel, mehet terápiába és megválogathatja a kapcsolatait. Egy felnőtt. 

És ő sem egyedül, mint Münchausen báró. 

Nem mondjuk azt egy depressziósnak vagy gyászolónak, hogy mosolyogj többet és minden rendbe jön. A gyerekek pedig még sokkal kiszolgáltatottabbak. Ráadásul gyerekként az érzések, így a negatív érzések, az önvád, az önutálat és a bűntudat is nagyon intenzívek. Jocó bácsik! Ne tegyetek rá még egy lapáttal azzal, hogy kinyilatkoztatjátok a sokak számára elérhetetlen boldogság receptjét - amit, minden híresztelés ellenére, még nem találtak fel. „




Nincsenek megjegyzések: