2017. december 28., csütörtök

I stand with CEU


·         A kormány tervét ellenző aláírók között van 14 Nobel-díjas közgazdász, rajtuk kívül pedig szerepel még az aláírók között több, a kortárs közgazdasági gondolkodást meghatározó oktató és kutató. Az aláírók között van még a szintén az Amerikai Közgazdasági Társaság elnöke, és az Európai Közgazdasági Társaság elnöke. A levelet több mint 150 közgazdász írta a világ vezető egyetemeiről, többek között a Harvardról, a Yale-ről, a Columbia-ról, az MIT-ről vagy a London School of Economicsról.

·         "Victor Ponta volt román kormányfő nagyon jónak és helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, és bejelentette: jövő héten ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot, amelyet a bukaresti parlament elé terjeszt (...) két romániai egyetemet (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet) is Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról."

·         A Szegedi Tudományegyetem valamennyi karának dékánja által aláírt nyilatkozat. Épp' ma fogják figyelmen kívül hagyni, és szembeköpni őket... Miért? Egy duzzogó sértett kisfiú kedvéért? Vagy mert Putyin azt üzente? Vagy hogy így sikerüljön találkozót kicsikarni egy másik bolonddal? MEGÉRI???

·         "Elnök Úr, sajnálom, hogy több fontos kérdésben félretájékoztatta a diákokat...
Nem felel meg a valóságnak, hogy...
Nem felel meg a valóságnak, hogy...
Nem felel meg a valóságnak, hogy...
Az az állítás félrevezető, hogy...
Ön azt a félrevezető benyomást keltette mintha...
Kérem gondoljon bele, miért nem hallgatott Önre a kormány, és miért nem kezdett tárgyalásokat az érintettekkel? Attól tartok azért, mert nem tisztelik Önt eléggé. Hogy ez miért van, nem tudom. De azt gondolom, hogy amennyiben Ön kissé kritikusabban viszonyulna a kormányzati érvekhez, talán az Ön tekintélye is növekedne.

·         Szerencsére, legalább a Köztársasági Elnök a helyén van, és teszi a dolgát. Pontosan átérezve a nap fontosságát és súlyát, bátran kiállva az európai értékek, a szabad oktatás és az oktatás minősége mellett pl. tegnap is a Budakeszi Tündérkertben járt, ahol többek közt megtekintett egy méhészetet és egy gyümölcsfaoltás bemutatóját is. Köszönjük! 

·         A trefortos diákok aláírásgyűjtésbe kezdtek Áder látogatása ellen


A pedagógusok egy komoly, kulturált beszélgetés keretében mondták el a köztársasági elnök látogatásáról a véleményüket. Csapodinak nem fordult meg a fejében, hogy lemondja a látogatást, ezt csak egyetlen tanár vetette fel. Az igazgató órát tartott egy osztályban, ott megkérdezte, ki venne részt az elnök úr óráján, az egész osztály jelentkezett. Csapodi az elnöki hivatallal is tudatta, hogy az előadás végén a diákok ne csak szakmai kérdéseket tehessenek föl, hanem a közéletről és a politikáról is kérdezhessenek. Az elnöki látogatás végén lesz egy szűkebb körű megbeszélés, Csapodi ekkor szeretné elmondani a köztársasági elnöknek, hogy a lex CEU elfogadásának a módjával nem ért egyet, hiszen az a hírek szerint mindenféle előzetes egyeztetés, a másik fél véleményének megkérdezése nélkül történt. „Ez aggályos, s fontos figyelmeztetés a közoktatásban résztvevők számára is, hisz precedens értékű is lehet” – mondta az iskolaigazgató.

·         Egy teremnyi gimnazista előtt előadott egy Fidesz-sajtótájékozatót, egy Lázár János-féle kormányinfót, egy napirend előtti felszólalást. A köztársasági elnök pontról pontra felmondta a Fidesz érveit arról, hogy ezt a törvényt nem is úgy kell érteni, ahogy az MTA elnökétől Nobel-djías tudósokon át tüntetők tízezreiig nagyon sokat értik. Előjött az összes jól ismert jogi csűrés-csavarás, amiknek a dolog lényegéhez persze semmi köze.


   "Kifelé a Kormányból a Soros-pénzelte ösztöndíjasokkal!"


    



Nincsenek megjegyzések: