2009. december 31., csütörtök

Ki_Lő Kupa... - 30 éve

Tegnap focizni voltam, tétmeccsen, Kispest - Lőrinc focikupán a Sportcsarnokban.

Soha többé nem szabad ilyesmit tennem.

2009. december 29., kedd

Egy karácsonyi üdvözlet margójára....

Észrevesszük? Fogunk szólni egymásnak? - Tóbiás csak ennyit írt, és továbbította egy közös ismerősünk bohókás (sic!) karácsonyi üdvözletét...

Húúú, ... !

Sokáig küzdöttem, míg meg tudtam nyitni, de megérte, abból, hogy egyedüli címzett voltam, arra gondoltam, biztos vmi fontos…És valóban!

Hát igen, agyhalál közeli állapot, talán eggyel jobb a környezete számára mint az ágybavizelés…MTA nagyDoktor, akadémikus, kandidátus, a X. XX. XXX. Egyesület elnöke…

Mi észrevesszük majd, igen!

Mi igen – csak szólni nagyon nehéz másoknak… mer’ mit mondasz? hogy „Barátom, kösd föl magad, már az is késő…”? Vagy mifenét? Hogy „menj fel a hegyre… és jobb, ha majd hiába várunk…”?!

nincs mese, az eleje és a vége pelenka. Kivéve, ha…

nyugi! 4-én Neked még csak a doktori cím esedékes…

gyorsan és önkritikusan át is küldöm, hogy én mit küldtem idén mindenkinek… hogy ha gáz, akkor jelezhesd, remélem, még nem (vagy legalább nem ennyire…?)…

2009. december 24., csütörtök

Kívánj igazi ünnepet



Nézem, ahogy az est leszáll az ablakom előtt,
Ezüstbe és fehérbe öltözik a Föld.
Álmaink és bűneink, jó és rossz tetteink
Ma hó takarja.

A világ bármely részén élsz és bárki vagy,
Szeretném, hogy légy ma este egy kicsit boldogabb,
Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet,
Ahogyan én neked.

Kívánj a szónak nyílt utat,
És a dalnak tiszta hangokat,
Kívánd, hogy mindig úgy szeresselek,
Ahogy szeretnéd hogy szeressenek!

Kívánd, hogy mindaz, amit ma éjjel gondoltál,
Ugyanúgy igaz legyen holnap s holnapután,
Kívánj igazi ünnepet, kívánj igazabb életet,
Békés karácsonyt mindenkinek!

Szeresd a Napot, szeresd a Holdat,
Szeresd a Földet, és szeresd a tengert,
Szeresd a férfit, férfi szeresd az asszonyt,
Szeresd a gyermeket, és szeresd a fényt!
A fényt, a fényt, a fényt.

Szeresd a tüzet, és szeresd a vizet,
Szeresd a világot, és szeresd az Istent,
Szeresd az Istent, még egyszer szeresd az Istent,
És szeresd Őt és csak szeress, szeress, szeress!

Szeresd az Istent, szeresd a könyvet
Szeresd a világot, és szeress mindent!
Békés karácsonyt mindenkinek!
Békés új évet mindenkinek!
Szeress!

2009. december 20., vasárnap

Karácsonyi halászlé Pestlőrinci csapvízből

Hozzávalók, a felhasználás sorrendjében:

20 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej hagyma Kele azt mondta a telefonba: két dolog számít: sok hagyma legyen benne (????) és szarrá kell főzni a halat… MEGVOLT MINDKETTŐ, 60 dkg. halaprólék (?) végül is farok… nem olyan vészes, nem feltétlenül arra kell gondolni, ami a legvégén van… inkább a farok TÖVE… , 3 gerezd fokhagyma, édes-nemes és egy kis csípős paprikapor CSÍPŐS KIMARADT, víz 2. Liter… hogy lett belőle 4 liter halászlé? Még 26-án Isiékkel is az etetjük…, 2 paprika, 2 -3 paradicsom, egy kis doboz sürített paradicsom Mama – féle paradicsomlé formájában…, só, 4 db halászlékocka, Piros-Arany krém, 1,5 kg pontyszelet, 2 dl száraz fehérbor félédes, nem túl jó minőségű, babérlevél, haltej és ikra haltej igen, ikra nem, 5 dl tejföl végül nem, 1 csöves erős paprika a francba, nem volt erős!, friss kenyér, még bor – végül Tokaji fordítás – csak meg ne tudják a halászok…

Lábosba vagy serpenyőbe beleaprítom a szalonnát és meghervasztom rajta az apróra vágott hagymát. Átteszem fazékba kiderült: eleve fazékban is lehet szalonnát pirítani… Hm… , beleteszem a halaprólékot, és a zúzott fokhagymát, rászórom a paprika felét. Felengedem kb. 3 2! Az is sok lett! liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot, és egy kis doboz sürített paradicsomot és bizony már ekkor beletettünk 4 db. halászlékockát!. Ha felforrt tetszés szerint sózzuk, mikor megfőtt (kb. 1 óra… √ kivártuk! ), kiszedem a zöldséget nem szedtük ki, csak egyben mindent, a többit pedig átpaszírozom a kezdeti lassú haladás miatt végül paszírozás helyett az EGÉSZET leturmixoltuk botmixerrel. Utána kóstolás – azt hittem falnak megyek: szálka és pikelydarabok minden kanálnyi alaplében… köpködés… érdekes módon végül evés közben egyetlen esetben sem éreztem…. Az így nyert, nem valami bizalomgerjesztő lében (ez ok volt…, mint egy kisbabapelenka tartalma…) feloldunk 4 db halászlékockát ezen túl voltunk, a Piros-Arany krémet kimaradt, paprikázzuk √√√ és felforraljuk. Ha felforrt, beleteszem a pontyderékszeleteket, a bort, a babérlevelet. Jól összeforralom, készre főzöm (kb. ¼ óra…). Ezután óvatosan hozzáadjuk az előre besózott haltejet majd még 10 percig főzzük. Tálaláskor ízlés szerint tejfölt végül nem , még (cseresznye- ehelyett piros kicsi rövidcsöves macskapöcse… de nem volt semmi hatása…) paprikát adhatunk hozzá. A friss kenyér elengedhetetlen (…hátha erős lett…) – nem lett.

Elég jó lett, Viki nagyon dícsérte, én nem voltam maradéktalanul elégedett… - a halászlé ízt hiányoltam…

Jövőre!

A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni. És ehhez?!

Források:

  1. Révfalusi regős halászlé
  2. Cigányos kárászhalászlé
  3. Halászlé Gregor-módra
  4. Halászle.lap.hu
  5. Mindmegette.hu
  6. És utólag már beazonosíthatatlan receptek a netről…

Majd eldicsekszem vele, hogy milyen lett… - remélem.

2009. december 18., péntek

Egy vérből valók vagyunk…








Annyi mindent kéne még elmondanom
S ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom
Hogy elmeséljem, milyen jó, hogy itt vagyunk
S mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk

Mint a villám tépte magányos fenyő
Mint a vízét vesztett patak, mint az odébb rúgott kő
Mint a fáradt vándor, ki némán enni kér
Otthont, házat, Hazát, nyugalmat már többé nem remél


S bár a lényeget még nem értheted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk

Mint a leszakított haldokló virág
Mint az öt millió magyar, akit nem hall a nagyvilág
Mint a porba hullott mag, mi többé nem ered
Ha nem vigyázol ránk olyanok leszünk mi is, nélküled.

S bár a lényeget még nem érthetted
Amíg nem éltél nehéz éveket
Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk
Mi egy vérből valók vagyunk!


ÉS a zene:

http://www.youtube.com/watch?v=7o8fgiSEBKM&NR=1

(De a klipp nem része ennek a blognak. És a zene is jobb Gyuritól, tábortűz mellett!)







2009. december 15., kedd

Apák rock and rollja


"...Ez maradt és kész!"

2009. november 29., vasárnap

Verocs


Valaki azt mondta: "...Vége?"
Sosem lesz vége!

2009. október 20., kedd

csak egy levél - csak egy köszönöm...


Kedves Sanyi bácsi!


Szeretném megköszönni az a bizonyos 1. ördögbotot ha az nincs akkor lehet ,h nem is kezdek el játszani semmivel. mára már játszom: buzogánnyal, labdával ,karikával meteorral , hosszú bottal, diaboloval, angyalszárnnyal, páros bottal, sárkánybottal,......stb


Alapítottam egy csapatot is 2 éve rengeteg sikerünk van . nézze meg! http://www.jov.try.hu/


A levelem igazi célja igazából csak egy óriási KÖSZÖNÖM


üdv a kedves családjának


Rajmi Szentkirályról

2009. október 7., szerda

Elcsúszva...

részletek egy közös tréning kapcsán írt levélből...

"Szevasz!

Na, hát rendesen megleptél, és nem vagyok túl vidám tőle. De azt mindenképpen megjegyzem, hogy nagyon sok és fontos információt tettél bele az anyagba. Köszönöm.
De kezdjük az elején:

1. Én küldök Neked egy mailt és Te rendszeresen nem arra válaszolsz, hanem egy külön e-mailt kezdesz, ráadásul a minisztériumi címemre. Erről sehogy sem lehet leszoktatni Téged? :-)))

2. A multikulti kifejezést semmiképpen ne használjuk. Ez legyen az SZDSZ és a hozzá hasonló figurák szövege. Mi ilyen képzést nem csinálunk!!! És ez a mostani egyáltalán nem erről szól: civil szervezeti projektmenedzsment. civil jog és pénzügy, marketingkommunikáció.
Az önkéntes fogalmát még valahogy lenyelem, de azt is nagyon nehezen. Ezek maszlagok, mint ahogy a sok bla-bla is az információs levélből. Én nem szeretem ezt az amerikai stílust, és az alapítványaink nem is akarnak ennek a szekértolói lenni.
(na, de ezeket el tudjuk kerülni, igyekeztem kiírtani a levélből, amiben viszont rengeteg számomra is teljesen új információ van, és ettől kissé berágtam, mert szerintem ezeket időben kellett volna jelezni)

3. Én már nehezen viselem ezt a nagy természetközeli állapotot :-))), ami ugyanúgy maszlag és köze nincs a valósághoz, mint a multikulturális, az esélyegyenlőség és még sorolhatnák ilyeneket.
Nem azzal van a gondom, hogy kimegyünk a természetbe, nem is azzal, hogy a nemlétező nappal fogunk fűteni (bár én mindenképpen atomerőmű hívő vagyok, és ezt tudományos alapokon is be tudom bizonyítani, hogy mennyivel jobb, hatékonyabb és környezetbarátabb, mint a napenergia-elemek) Na, de ez is mindegy.
A gond azzal van, hogy elviszünk néhány gyereket olyan helyre, ahol gyakorlatilag nomád állapotok vannak. Elvárjuk, hogy ott jól érezzék magukat és megszeressék ezt a világot, de közben azt feltételezzük róluk, hogy nem találnak oda, hanem közös utazást kell szervezni. Lehet, hogy igaz, de a kettő ellentmond egymásnak. Vagyis, ha képtelen odamenni, akkor feszengeni fog azért, mert pottyantós WC van, mert nincs melegvíz, mert nincs áram stb. stb. stb.

Ha odatalál még akkor is felmerül ez a fajta feszültség, amit nem teljesen értek, hogy miért generálunk: vagyis ez nem túlélő tábor, nem szabadidőszervező képzés és még sorolhatnám.

Arról nem is beszélve, hogy ha a helynek nincs szállásadó és étkeztetési engedélye, akkor az NCA be sem fogja fogadni a számlát. Szóval ettől most megint némileg bizonytalan a helyzet, amit csak a fokoz a résztvevők hiánya. Ami azt is jelenti, hogy ez nagyon-nagyon olcsó kell legyen (kezd az az érzésem lenni, hogy amolyan magyaros hely ez is: nem adunk semmit, de Ti fizessetek, ez ám az élmény)
Azt ezek után fel sem merem vetni, hogy miként tudunk projektort használni, lesz-e tréningterem, vagy majd a búbos-kemence mellett gubbasztunk, ráadásul azon a héten kurva hideget ígérnek.

4. Én annak vagyok a híve, hogy a képzésnek meg kell teremteni azokat a feltételeit, ahol az emberek nyugodtan tudnak dolgozni. Ilyen volt a MaRoSzo (kivéve talán Kalocsát), meg is hozta az eredményét, bár nagyon rapszodikus volt a Te csapatod részvétele ebben.
A konfortzónából való kimozdítás pedig a tréner feladata és nem lehet eladni egy szar helyet úgy, hogy éppen ez a tanulságos benne.

Na, de a lényeg: kijavítottam az információs lapot. CSatolva küldöm vissza.

Köszönöm, mert volt ezzel munka bőven, csak mondjuk, ha szeptember elejére összeírod, akkor tudunk róla beszélni. Most viszont már semmire nincs idő. Halasztani az eseményt nem lehet, mert nincs más hétvége. Viszont a következő alkalom mindenképpen máshol legyen. A következő projekteknél meg előre találjuk ki, mert kicsit úgy tűnik, hogy elcsúsztunk egymás mellett a képzési feltételek kapcsán..."

2009. szeptember 21., hétfő

Három levél - Élmény ÉS pedagógia

Kedves Szabi!
Örömmel olvastam leveledet. Egyrészt, mert egy kis hiányérzettel jöttem haza – olyan szűk időkeretek között zajlott le a zárótömb, az volt az érzésem, csak töredékében sikerült visszaadnom, amit az egész képzésről szerettem volna veled/veletek megosztani. Másrészt azért is örültem a levelednek, mert ez megerősíti számomra, ami ott is elhangzott: hogy a képzés lejárt ugyan, de ez nem jelenti egyben a kapcsolat végét is.

Nagyon jól átgondolt, megszervezett képzésen vehettünk részt. Ez már a képzés előtt megmutatkozott, ahogyan a képzéssel kapcsolatos információkat eljuttatták hozzánk. Az érkezés utáni megnyitó pedig megteremtette azt a bensőséges hangulatot, ami a tábor alatt végig éreztem (pl. a névnaposok köszöntése). Tetszett, ahogyan a csoportfoglalkozásokat kiegészítették a szabadidős programok, és együtt szerves egészet alkottak – láthattuk a rendezvényszervezést működni a gyakorlatban is.
Úgy gondolom, a képzés sikerét mégis leginkább a részetekről megmutatkozó hitelesség biztosította. Én úgy éreztem, nagyon jól tudtátok a felmerülő helyzeteket kezelni: egyenértékű csoporttagok voltatok, ugyanakkor mégis mindenki számára egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen módon ti voltatok a vezetők, akikre figyelünk, és akikre felnézünk. Kezdetben még kíváncsian tekintgettem más csoportok munkája felé, de amint kezdtek kibontakozni a csoportunkban is a fontosabb témák, és ahogy egyre inkább kezdtünk csoportként működni, úgy veszítettem el érdeklődésem a többi csoportban zajló történések iránt.
Nagyon jó ötlet volt szerintem az, hogy a csütörtök esti nagyjátékot mi készíthettük elő, ez adott egy külön dinamikát a csoportunknak. Az azt követő napon a hosszas megbeszélést viszont már nem tartottam annyira indokoltnak: valóban történt hiba a kommunikációban, de ezen ennél lazábban kell túllépni.

Az is tetszett, hogy mintha mindig egy lépéssel előttünk járnátok, és a gondolatainkat is kitalálnátok (pl. hogy nekünk is meglegyen az a rövid videoklipp, amit vetítettetek nekünk).

Nagyon motoszkál a fejemben, hogy jó lenne a továbbiakban is együttműködni veletek. Még igazából nem kristályosodott ki a magam számára sem, hogy pontosan mire gondolok, milyen együttműködést képzelek el, de azt érzem, hogy ez az a terület, amiben hosszú távon is szívesen ténykedem.

Ja, és várom azt a találkozást pár év múlva, amikor táncolni is fogsz!

Köszi szépen még egyszer mindet!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Szia!
Először is Én köszönöm a tábori kalandokat és álmokat, egyszóval minden élményt amit kaptam.Már elég sok képzésen vettem részt, de most először érzem, hogy talán fontos vagyok azoknak, akikkel egy hetet együtt töltöttem, mert még soha nem érdeklődött senki egy tábor után afelől, hogy élek-e vagy halok, netán hazafelé útközben megtámadtak-e valami kalózok vagy bármi...Még a tábor előtt jeleztem már Anitának, hogy minden elismerésem a szervezésért, de most aztán végképp elállt a lélegzetem. Jólesett.

Sokszor nagyon szívesen visszajeleztem volna bármelyik képzőnek egy-egy tábor után, de sosem éreztem úgy, hogy valóban megérdemelné bárki is, hogy elmondjam mit használok fel abból, amit tőlük kaptam, csak lejárt a tábor, és kész. Most ez teljesen másképp van.Már fel is használtam egy pár játékot egy tolerancia-táborban (sérültekkel szembeni tolerancia), ahol a fiatalok nagyon élvezték a vándorfényképész kéréseit teljesíteni, és mivel nagyon meleg volt egy nap, nagyon szívesen nyalták a fagyit, miközben hullahoppkarikáztak... Mivel nem voltam táborvezető, csak kísérő tanár, ezért ennyire futotta egyelőre, de a jövőbeni terv is megszületett, menetközben: az iskolánk diáktanácsának néhány tagja, akikkel ebben a táborban voltunk, eldöntötték, hogy a fogyatékosok világnapján szerveznek egy kis versenyt az iskola diákjainak, ahol olyan feladatokat kell megoldaniuk a többieknek, mint amiket ők kellett ebben a táborban-ezt pedig casino-jelleggel fogjuk megcsinálni. Amint elkezdődik az iskola, nekilátunk körülményesen megszervezni, átgondolni ezt a dolgot, remélem sikerül.

Na, részemről egyelőre ennyi: öröm, tervek, elmélyítésre váró ismeretek, és jókedv, feltöltődöttség. Ezt köszönhetem Neked, Zolinak, az egész tábori szervezőségnek, a csoportnak. Remélem nem merül ki ennyivel a kapcsolattartás, és a csoport valamiféle csoport marad ezután is.Minden jót kívánok, és ha megszorulok egy szervezésnél, remélem számíthatok Rátok.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Szia Sanyi!
Még szép, hogy követem a munkátokat kb 3-4 évvelezelőtt kezdtem csoportok fejlesztésével foglalkozni,a diplomanunkám is e témában írtam, de az élménypedagógiai képzéstette helyére a dolgokat és nyitott ki egy kaput előttem, ez olyan mint amikor az ember elindul egy hegyre térkép és tájolónélkül, tudva hogy ott a csúcs valahol,és akkor jöttetek ti s lazaegyszerűséggel, kezembe nyomtátok a térképet és a tájolót, ez számomra felért egy megvilágosodással.Nem sok hiányzott, hogy én is elkezdjek rohangálni miközben eztkiáltozom: HEURÉKA :))

Nagyon sokat kaptam tőletek, és szeretnék továbbra is tanulni és nemtitkon együtt dolgozni veletek.

Sándor, szakmailag fényéveket ugrottam előre, ezét minden tiszteletema tiéd, és még rengeteg minden van amit szeretnék megtanulni tőled. És nem csak egy kiváló mestert, hanem egy fantasztikus embert ismegismerhettem személyedben, és ezzel nem csak én vagyok így, hanemazok is, akik a nagytáborból visszajöttek. Így nem vethető a szememre,hogy szubjektív és elfogult vagyok. :)))

Továbbra is érdekel a munkátok, és remélem idővel azérdeklődésnél többet is tehetek
.

2009. szeptember 20., vasárnap

Jelenetek egy háborúból /FOLYAMATOSAN BŐVÜLŐ!/

(Szerkesztői üzenetek: újra él a blog... Remélem, tartós lesz...! A most olvasott könyv tett rám ilyen hatást. )

Arkagyij Babcsenkó: Jelenetek egy háborúból

"... Nem mi vagyunk az elsők ezen a mezőn. Voltunk már itt tízezrével ilyenek, a sorsunkra várva, és a sztyeppe úgy beitta a rettegésüket, mint a verejtéket. Most azoknak a rettegése, akik előttünk feküdtek itt, a mérgezett földből szivárog elő. Átjárja a testünket, és mocorog bennünk, mint valami féreg valahol a gyomrunk alatt, és hiába a perzselő nap, kilel a hideg tőle. A háború után ezt a mezőt úgy kell megtisztítatni a rettegéstől, mint a sugárzástól; úgy telepszik rá, mint a köd. ...

... Nem hisszük, hogy azért hoztak ide bennünket, a paradicsomnak ebbe a barackillatú elejébe, hogy ezüstszínű zsákokban végezzük...



... Itt, ezen az elátkozott mezőn, egy lépésnyire a háborútól nem szabad szétválasztani az embereket, éppen itt, éppen most zajlik harci összekovácsolódásunk, amikor testvérei leszünk egymásnak, amikor átéljük életünkben az első közös rettenetet, az első bánatot, bizonytalanságot, várakozást; amikor belénk költözik a bizonyosság, hogy túl fogjuk élni, és fölfogjuk a halál jóvátehetetlenségét...



... A katonák kedvükre tekereghetnek a sztyeppén, akár a kóbor kutyák, nem tartja számon, és nem őrzi őket senki. Megölhetnek, eladhatnak rabszolgának, átvághatják a torkodat, elrabolhatnak, és senki sme fog tudni róla. Ebben a seregben a parancsnokságnak nincs ideje olyan potomságokkal foglalkozni, mint a katonák...
... Minket, híradósokat még a parancsnokság sem vesz emberszámba. Mondani sem érdemes, hogy a 429 gépesített lövészezred híradós százada az egész Észak-kaukázusi Katonai Körzet legrosszabb alegysége. Minket lehet csicskáztatni, csizmával megtaposni, pénzt szereztetni velünk, állunkat eltörni, fejünket beverni hokedlivel - mennyi vidám dolgot tud kitalálni az orosz fegyveres erők dicsőséges katonája -, mi csak nyögünk, és tesszük, amit parancsolnak. ...
... Ez az ezred, megmondom nyíltan, nem a legjobb, bazmeg. A századot pedig, amely nektek jutott, még az ellenségemnek sem kívánnám, bazmeg. Nos, alighanem már mindent magatoktól is megértettetek, látom a képeteken. Nem befosni, adósnak nem maradni, világos? ha problémátok támad a körletben, rögtön nekem szóljatok, majd én mindet lebaszarintom. ....
... június hetedikén az ezred megfigyelőpontjára irányult ellenséges támadás során megsemmisült egy BTR-60PB páncélozott harcjármű. A legénység nem szenvedett sérülést. A tűz következtében megsemmisült...
Nemezcsizma, - 32 pár, gyapjútakaró - 7 db., téli alsónemű - 18 garnitúra, kabát - 22 db., R141-es rádióadóvevő - 9 db. ... összesen 27 tétel.
... őszintén szólva a mi ezredünkben nem kopasz-szivatás van. A kopasz-szivatás fejlett szabályrendszer, sajátos törvénykódex, amelynek a megszegését testi fenyítéssel büntetik. Nálunk semmi hasonló nincs. Ez csak dedó. Nálunk minden felnőtt-módra megy. A kopasz is úgy jár, ahogy akar. A mi öregkatonáink köpnek minden ilyen gyerekes dologra. Ők már öltek egymást, temették el a bajtársaikat, maguk sem gondolják, hogy túlélik a háborút. így hát szarnak mindenre. Itt a verés - alapvető norma. Úgyis mindenki meghal - az is, aki ver, és az is, akit vernek. Akkor meg mi a különbség? Itt a kifutópálya, kétlépésnyire, a hullákat tizesével hozzák. Mind megdöglünk végül. Itt mindenki ver mindenkit. Senki sem beszél ember módjára senkivel, csak üt. Így egyszerűbb... Így gyorsabb és érthetőbb.

2009. július 18., szombat

A tökéletes sztrapacska – recept, nem tőlem

A tökéletes sztrapacska – recept

Sokak nagy kedvencének, a sztrapacskának külön fesztiválja és bajnokai vannak szomszédainknál.

Minden év júniusában a Magas-Tátra más-más települése ad helyet a sztrapacskafőzés és -evés hedonista találkozójának. Az idén Krompachy volt a házigazda. Nemcsak a sztrapacska juhtúrós változatával találkozhattunk, de a szintén közkedvelt káposztás variációval is, ami nem csoda, hiszen utóbbi annyira elterjedt a szlovák konyhában, hogy maga is megérdemelne egy külön parádét.Bármely országba vigyen is utunk, a hagyományos nemzeti ételek kóstolgatása ugyanúgy hozzátartozik a programhoz, mint a nevezetességek megtekintése. Egy szlovákiai felfedezőút is elképzelhetetlen - más hagyományos nemzeti ételek és italok mellett - a juhtúrós sztrapacska ízlelgetése nélkül.
Északi szomszédunk csodálatos hegyvidékei nem kényeztették gazdag terméssel, élelmiszerek bőségével az ott lakókat. Így alapvetően három alapanyag dominált: a burgonya, a káposzta és a tejtermékek. Ezek számtalan variációja biztosította az étkezés változatosságát – s találékonyságból, bátran állíthatjuk, nem volt hiány. A legismertebb hagyományos szlovák étel, a juhtúrós sztrapacska, amiről azt tartják, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. A sztrapacska jelentését a szlovák strapaty (kócos, borzas) szóból származtatják. Tésztáját ugyanis általában vágódeszkáról, kés élével szaggatták a forrásban lévő vízbe – így alakja sokkal szabálytalanabb lett, mintha galuskaszaggatón keresztül csobbant volna a vízbe. Tálaláskor a megpúpozott tányér sztrapacska avagy krumplis galuska leginkább egy kócos, borzas kobakhoz hasonlított. Találkozhatunk pusztán a galuska – halusky – megnevezéssel is, ami az étel formáját, külsejét tekintve megegyezik, de a sztrapacska egyik fő alapanyaga – a galuskával és nokedlivel ellentétben – mindig a pépesre reszelt burgonya. Tehát ha juhtúrós galuskaként említik is, mindig krumplival készül. Méghozzá hagyományosan a következő módon.



Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók 4 személyre

70 dkg krumpli, 35 dkg finomliszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 20 dkg juhtúró, 3 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só, őrölt bors, zöldfűszer.

A megtisztított burgonyát a reszelő legapróbb lyukú oldalán lereszeljük. A krumpli levet enged, ezt tartsuk meg, mert a hozzáadott liszt magába szívja majd. Kevés sóval, liszttel és 1 tojással – ízlés szerint 2-3 gerezd összetört fokhagymával – olyan sűrű galuskatésztát készítünk, hogy a tésztába állított főzőkanál meg se moccanjon. A tésztát forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd amikor a víz felszínére jön, leszűrjük és méltó helyére, egy szalonnazsírral kikent cserépedénybe szedjük. Ezután máris gazdagíthatjuk a karakteres ízű brindzával, más néven juhtúróval – amit magyarlakta vidékeken erőstúróként is említenek. A legjobb minőségű juhtúrót Liptó és Árva vidékén készítik, innen csenghet ismerősen a liptói túró elnevezés – ami az erről a tájegységről származó, minőségi juhtúrót takarja. Tehetősebb helyeken tejfölt is adtak hozzá, sőt, van, ahol a juhtúrót először összekeverik a tejföllel, és így krémesebb állagban adják a sztrapacskához.Zöldfűszerként leggyakrabban kaprot, de ízlés szerint petrezselymet vagy snidlinget is szórhatunk a tetejére. Annyi biztos, a ropogósra pirított szalonnakocka elengedhetetlen! Az apróra kockázott szalonnát serpenyőben megfuttatjuk, a zsírját rálocsoljuk a sztrapacskára. Ha készítéskor a még csak félig megpirult szalonnakockákat meglocsoljuk egy kevés tejjel, akkor igen mutatós és ropogós végeredményre jutunk. A juhtúrós sztrapacska ekkor már fogyasztható is, de van, aki arra esküszik, hogy akkor az igazi, ha egy fél órára 180 fokos sütőbe tesszük és hagyjuk az ízeket összeérni. Hagyományosan a juhtúrós sztrapacska mellé innivalónak savanyított tejterméket adtak: aludttejet, írót. Juhtúró helyett pirított káposztával vagy libatöpörtyűvel is tálalhatjuk a galuskát. Ha úgy érezzük, hogy a sztrapacska elkészítésében kivételes tehetségünk van, akár versenyre is kelhetünk a következő évi fesztiválon.

Haulitus Anikó




2009. június 12., péntek

2009. június 10. este

Hotel California,
Take it to tkhe limit...
Desperado,
Take It Easy
Desperado
One of These Nights
Life In The Fast Lane
Wasted Time
The Long Run
I Can't Tell You Why
Heartache Tonight
Love will keep us alive
I can't tell you why
no_more_walks_in_the_wood
how_long
no_more_cloudy_days
long_road_out_of_eden


2009. június 9., kedd

Tőzsde

ma Tőzsdét csináltunk Ancsával Győrben (Áldassék Mandák csaba neve mindörökkön át!).

1000 zsetonért 3 perc alatt megtaláltak egy elveszett mobiltelefont... :-)

2009. május 8., péntek

rádióriport - három hétig hallható

http://real1.radio.hu/kossuth/2009/05/06/2009-05-06-k11.ram

Az alábbi linkre kattintva... riport a Magyar Rádió (MR1-Kossuth Rádió) Élhető Világ című műsorában 2009. május 6-án, a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat által szervezett Nem-formális Tanulás Napon Kiss Bea szerkesztésében (A linkre kattintva a Magyar Rádió Hangtárába jutunk, a háromperces beszélgetés 9’57” és 13’00” között található).

2009. május 7., csütörtök

Csula

/levélváltás barataimmal és barátaimtól.../

Szia Szabi!
Volt ez a köpködős kérdésed, nem válaszoltam rá azóta sem, de most meg nem találom… Arra gondoltam, ha még fontos, kérdezd meg Gyulától – Ő fociedző. Mondjuk, kíváncsi lennék, ha Zoránka elturházná magát a tornateremben így a harmadik edzésén, mondván, hogy ez élettani szükséglet, akkor Gyula ’bá milyen színű rakétaként rúgná fel a Holdba…

Na, de itt, e ponton adjuk át a szót a Szakembernek!
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Szia Gyula!
Az idei táboraink egyikében lesz foci is. Az edzőtől kulturált játékot kértem, de egy dologban nem sikerült kiegyeznünk. Szerinte a sok futástól muszáj köpködni. Én meg nehezen hiszem el ezt, de gondoltam megkérdezek olyan embereket is, akik nálam többet tudnak erről, pl. Te és Sanyi.
Szóval tudnak úgy játszani napi 6 órában, hogy ne legyen csupa turha a pálya?

Köszönöm. Szabi
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Szia Szabi!
Bocs , hogy ilyen későn válaszolok, voltak kisebb-nagyobb elfoglaltságaim.Ez a probléma sajnos a médiából jön, talán megfigyelted már, még NEM LÁTHATTÁL zsebkendővel orrot fújó focistát, nyálát visszanyelő gólvágót, esetleg csapnál gargalizáló védőt.

Azért nem, mert sikk lett büdös tahónak lenni a pályán, bírót megverni rossz ítélet után, vagy undorító módon káromkodva egymásnak esni egy rossz szerelés vagy szabálytalanság után. valóban én egy kicsit máshogyan végzem az edzői munkámat, nem kurvaanyázom le egy rosszul sikerült lövés, passz után a 8-9-10 éveseket, vagy akár az idősebbeket sem.

Azt kell-szerintem- megértetni ezzel a büdös paraszttal, hogy ti is akarjátok használni a pályát, nem óhajtotok fekvőgúlát csinálni az ő turhájukban, és azt, még nem láttam pályán köpködő kézilabdást, teniszezőt, hosszútávfutót. És mégpedig azért nem , mert a füvön nem látszik a köpés!Más kérdés, hogy a faszfogdosás vagy a köpködés már központi látványelem lett a fociban, rögbiben vagy akár az amerikai fociban, baseballban is.

Amikor ez nálunk előfordul, hiszen persze, hogy küzdök ezzel én is, akkor ott,ahova köpött az ember, azonnal felüléseket és fekvőtámaszokat kezdek csináltani az EGÉSZ CSAPATTAL!Hiszek a kollektív büntetés ilyen formájában, mert csak és kizárólag egymást tudják leszoktatni erről az undorító dologról, az öltözőben én már nem vagyok benn, ott már problémák lehetnek, ha a másik csulájába nyúlok bele, fekszem le felülést csinálni.

Hangsúlyozom, nagyon ritkaféle edző vagyok én, sosem jártam edzőiskolába, sosem fertőzött meg ez a nézet, ugyanakkor azért természetesen tudhatod rólam, hogy egy kis gusztustalankodásért én sem kérek tanácsot senkitől.

Nem fűzöm hosszúra: teljes mértékben elképzelhetetlen számomra, hogy bármelyik sportolóm(legyen az akár focista) köpködjön a pályán vagy azon kívül. Ugyanis tapasztalat, hogy egy idő után a pálya mellett, a járdán vagy akár az épületeken belül is feltűnnek a nyálfoltok: aszfalton, falon, fűtőtesten. És ahogy a Bányai mondta: színes petárdaként repülne az égig ....

Teljesen egyetértek veled, nem szabad megengedni, tiltani kell. Még akár azon az áron is, hogy az edző kurvára haragudni fog rád.

Találkozunk még, hajrá nyár:
Gyula

2009. május 4., hétfő

Sanyika tehenei

FEUDALIZMUS: Van két tehened. A földesúr elveszi a tej egy részét.
BÜROKRATIKUS SZOCIALIZMUS: Van két tehened. A kormány elveszi őket és összezárja a többiek teheneivel. Ezeket volt csirketenyésztők fogják gondozni. Te fogod gondozni a csirkéket, amiket a kormány a csirketenyésztőktől elvett. A kormány annyi tejet és tojást ad, amennyire a táblázatok szerint szükséged van.
FASIZMUS: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, fizetéssel felvesz téged, hogy gondozd a teheneit, és eladja neked a tejet.
SZOVJET KOMMUNIZMUS: Két tehened van. Bár te gondozod őket, de az állam elveszi az összes tejet, te viszont annyit lopsz vissza belőle, amennyit csak tudsz, és a feketepiacon értékesíted.
PERESZTROJKA: ugyanez, de a legális piacon adod el
DIKTATÚRA: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, téged lelövet.
MILITARIZMUS: Van két tehened. A kormány elveszi mindkettőt, és téged besoroz.
TISZTA DEMOKRÁCIA: Van két tehened. A szomszédaid eldöntik, hogy ki kapja a tejet.
KÉPVISELETI DEMOKRÁCIA: Van két tehened. A szomszédaid felfogadnak valakit, aki eldönti, hogy ki kapja a tejet.
BÜROKRÁCIA: Van két tehened. Először is a kormány meghatározza, mivel etetheted és mikor fejheted őket, aztán fizet azért, hogy ne fejd őket. Miután elveszi mindkét tehenet, az egyiket lelöveti, a másikat feji és a tejet a csatornába önti. Végül felszólít, hogy pénzbírság terhe mellett töltsd ki a mellékelt űrlapokat a hiányzó tehenek hollétével kapcsolatban.
ANARCHIA: Van két tehened. Vagy eladod a tejet rendes áron, vagy a szomszédaid megölnek és elveszik a teheneidet.
KÖRNYEZETVÉDŐK: Van két tehened. A kormány azzal vádol, hogy titokban teheneket fejsz és más módon bántalmazod őket.

Indiai gazdaság: Van két tehened. Szentként tiszteled őket. Éhenhalsz.

Izraeli gazdaság: Egyetlen tehened sincs. Bejelented, hogy igényt tartasz az indiai tehenekre. Felszólítod a világot, hogy nyújtson segítséget: az USA pénzt adjon, Kína katonailag segítsen, - Nagy-Britannia adjon harci gépeket, Olaszország ipari berendezéseket, - Németország technológiát, Franciaország tengeralattjárókat, - Svájc nyújtson kedvezményes hiteleket, -Oroszország szállítson gyógyszert, - Japán pedig gyártósorokat - mindezt ingyen. A kapott támogatásokból megveszed az indiai teheneket, majd deklarálod, hogy a világ kizsákmányol téged.

Amerikai gazdaság: Van két tehened. Az egyiket eladod, a másikat pedig arra kényszeríted, hogy 4 tehén helyett tejeljen. Megdöbbensz, amikor a tehén váratlanul elpusztul. Az esetet ráfogod egy olyan országra, amelyiknek van tehene, és azokat természetes körülmények között tartja. Bejelented, hogy az ország veszélyt jelent az emberiségre. A világ megvédése érdekében megtámadod az illető országot és elkobzod a teheneit.

Francia gazdaság: Van két tehened.Sztrájkolsz, mert három tehenet akarsz.

Német gazdaság: Van két tehened. Továbbfejleszted őket, így 100 évig élnek, havonta csak egyszer esznek és megfejik önmagukat.

Olasz gazdaság: Van két tehened, csak nem tudod, hogy hol vannak. Elmész sziesztázni.

Svájci gazdaság: Van 5000 tehened, de egyik sem a tied. Másokkal fizettetsz a megőrzésükért. -

Japán gazdaság: Van két tehened. Átalakítod őket, így az eredeti méret 1/10-ére csökkennek és hússzor több tejet adnak, mint a normál méretű tehenek. Ezután cuki kis rajzfilm figurákat készítesz róluk, és Cowkimon néven, az egész világon árusítod őket.

Orosz gazdaság: Van két tehened. Megszámolod őket, és azt tapasztalod, hogy öten vannak. Újra megszámolod, ekkor 72 tehén az eredmény. Megint megszámolod, most 17 tehenet találsz. Feladod és kinyitsz egy újabb üveg vodkát.

Nigériai gazdaság: Van két tehened. Az egyiket megeszed, majd bejelented, hogy ellopták. A rendőrség megkezdi a nyomozást, és 100 km sugarú körön belül mindenkit letartóztat. Addig kínozza őket, amíg valaki be nem ismeri, hogy ő lopta el a tehenet. A rendőrség büntetésül minden letartóztatott személytől elkoboz 1-1 tehenet. Így most te visszakaptad a tehenedet, a rendőrségnek pedig van egy új tehénfarmja.

Magyar gazdaság: Van az államnak két tehene. A felelős vezető a tejet hazaviszi, majd bebizonyítja, hogy a teheneket privatizálni kell, hiszen az üzletág ráfizetéses. Elhatározzák a tehenek jelképes összegért történő eladását, majd meghirdetik a helyi újságban, amely egy példányos és csak a vezetőnek jár. A vezető megpályázza a marhatendert, és csodák csodája: meg is nyeri! Rögtön tart egy sajtótájékoztatót, hogy részéről mekkora áldozat a vállára venni ezt a két gyengén működő tehenet. Ezután politikai pályára lép, és ilyen módon az eredeti két tehénnel maga köré gyűjt még egy csomó marhát......

Sanyi:
Van két – három tehenem, mikor mennyi…

Többen közülük csak esznek, néhány közülük ígéri, hogy nemsokára tejet ad, egyik-másik csepegteti, egy-kettő időnként megbolondul, ad 5.000 litert, majd eltűnik két évre.

Jelentős részük a határon túl lakik, de tud magyarul. Ezek soványak, de nagyon dolgosak, kedvesek és öröm velük szántani. Fejni nem lehet Őket, időnként Ők próbálnak meg fejni engem.

Mindegyik után folyamatosan futni kell. Ha egy pillanatra megállsz – megdöglik, ellopják, elszökik, szarik rád.

A Tehéntámogatási Minisztérium támogatásokat oszt, bőkezűen. Sajnos, nem mondja meg, hogy mikor, kinek, miért, hol, és milyen feltételek között.

Az én teheneim a legkreatívabbak, a legokosabbak, a legkeményebben dolgoznak és ha elfáradok, a fülembe éneklik a boci-boci tarkát.

Sokat sírok velük, értük, miattuk.

Sokat nevetünk együtt.

Ezek az én Szent Teheneim. Nem panaszkodom – ez jutott, „ezt dobta a gép…”

Múúúúúúúúúúúúú!

Sajó László: Öt es feles A Hollo: Soha Mar

Felado : Magyar Narancs [Hungary]
Temakor: Sajo Laszlo ( 100 sor )
Idopont: Tue Nov 24 15:58:53 EST 1998 NARANCS #192

Van egy utca Pesten, Erzsebetvaros, a Kiraly es a Dob kozott, nincs szaz meter, Hollo, azelott Fekete Sas (1866), Schwartze Adler Gasse (1804). A valahai getto surujeben, az utca kozepen, kormos tuzfalak kozt foghijtelek huzodik meg, beepitetlen terulet, kinek terkep e taj, nekunk a grund. Itt rugtuk a labdat, nyeltuk a salakot, de mindig am, a het minden aldott napjan, sarban, szelben, napsutesben, harmatban, s ha. Ha terdig ert a viz, meccs csak akkor maradt el. Vagy akkor se. Rauszas, mi hozzuk el a labdat, s visszuk a sarat-havat az oltozobe, zuhanyzoba, haza. De hisz nem is esett egesz Pesten, csodalkozik a csalad, nem am, csak itt, a Dob u. 22. es Kiraly u. 17. kozott, ott is csak a grund folott, eso, ho, csoda tortent, a francba. Mondjak a nagyon oregek, akik meg lattak olyan nagyon oreget, aki a Schwartze Adler Gassen lakott, valamikor meteorit zuhant ide, egy futball-labda, azota a grund. Allitolag a gettoban is merkozeseket rendeztek itt, masra nem jo, hiaba probaltak peldaul telente vizzel felonteni, jegpalyanak, hajnalra, a legkemenyebb fagyban felolvadt, csatakosan varta a labdat, hoztak is neki, boldogan terult el a hatoson belul, s meg azon is tul, a tuzfalakig, bar felvonalazatlanul.
A kornyek lakoi megszoktak a labdapattogast, ujjongast, karomkodast, kiultek az erkelyre, konyhaablakbol neztek a meccseket, vagy a spajzbol, gubbasztva a polcon, delutan negytol, befottek kozott, harapdalva csemegeuborkat, ket ujjal meritve sargabaracklekvarbol, koszonom, nem vagyok ehes, nem erdekel a hirado, estifilm, megvarom a husztizes meccset. Vagy a racs mogott, a tribunon, mert van az is, uldogeltek, reszegek es jozanok, bekesen egyutt, a csapatok is, kez a kezben aranyaszok, mert van az is, vebek es ebek idejen (o, koztes let, mulo pillanat a grund torteneteben) tevet is kiraktak, nem nezte senki, ugyan, tunezia-anglia, amikor a budaors a nepstadionnal jatszik. Ha atrugtak a labdat a szemkozti erkelyre, folcsongettek illedelmesen, az ovodaban egyszerre tizenkilenc ovodas meg az ovo neni cipelte a kapuig a sarosvizest, s adta at unnepelyesen.
Hanem egyszer. Atszallt a drothalo folott a szomszedos berhaz kertjebe, Csere utana, meccs folytatodik, vege, Csere sehol. Csapat keresesere, Csere, labda sincs. Csere azota megkerult, maig sem erti, egyszeruen eltunt onmaga elol, biztos a meteorit sugarzasa, aztan folbukkant megint, nem erti, mikepp, otthon. Hol rugtal be, pedig a kocsmakban is kerestunk, hogy istenbizony, nemivott. Am a labda azota sincs meg. Visszamentem masnap, micsoda haz, az ajtokon nemzetiszin pecset es maiujsag, a lepcsohazban csak a feny mozdul, a kertben kutyaszarfoveny, lelancolt pad, kibelezett gyerekkocsi. A fakon elszorva nejlonzsakcafat, meszes levelek. Mikor volt itt utoljara meszeso? Macskak elott friss eledel. De hiszen nem lakik itt senki. Cedula az ajton: Uj cimem: Nyar u. 1. Galambsuhogas, galambok nelkul. Nyitva a kertkapu, kimenekulok a Gozsdu-udvarra.
Sejthettuk volna, hogy a kerti gaz a palyara burjanzik. Beszeltek persze, hogy a keritesnel tornyosulo valamilyen centernek kell a hely szokokutnak, miafenenek, setaloutca lesz, kutyaknak, brodve. Lebontjak, beepitik. Ezek?! Sose. Aztan egy szep nap segedasszisztens jo, csendesebben futballozzanak, forgatas van a szomszedban. Szurkuleti zona, Tuz!falhoz, Oldovezet, Terra error, Akit a meteorit csovaja megcsapott, munkacimek, fantasztikus magyar film. Focizni lehet, csak ne hangosan. Jo. Nem jo. Asszisztens jo, jelenet nem sikerult. Focizni lehet, csak ne labdaval. Jo. Immar a segedrendezo, hogy megse. Hagyjuk abba. Jo. De kuldjed a rendezodet, a kurvaanyjaba.
Bucsumeccs, mondom a hatvedunknek, vege. Orul, azt hiszi, en hagyom abba. Legalabb most ne kapjunk hetet, sikerul, nyolc a vege. Vege. Tapasztalt kapusunk, ki ismeri a tuzfal minden teglajat, jocskan tul az ezredik golon, ev(ezred)ek ota itt nem ved, sokat latott, de keveset hall, suket a bal fulere, nem hallotta a veg szot. Egy het mulva ujra csomagol, a tokaji borozoban megissza a szokasos, meccs elotti ket deci ofurmintot, nyugtato, csapattarsak ellen, szokasosan elkesik, a nagy csond nem gyanus neki, nem hallja. Mert van zarva a kapu, ennyit nem keshetett. Milyen nap van ma. Milyen ev. Ilyen meg nem tortent. Elmegy a torzsfozelekbarba, csapat sehol. Jobb is igy. Innentol kezdve nem az o goljairol beszelnek, a hetedik, te magad vedd. Majd egy masik palyan, a ligetben, barcsak bent lenne mar az elso.
A kapu zarva, belesek a levelresen, teherauto a palyan jobbkotoben, kereknyomok, soder, farakas. Beepitik, nemecsek, a grundot. Nem tudhatod. Vegzett veled a jotekony molnarferenc doktor, a szentimentalis tudogyulladas, legyek szentimentalis?
Fagyoskodom, kabatban, itten, mezben bezzeg nem faznek, jarokelok
nezik, mit nezek. A halom aljan, sodersotetben, lapul a labda,
mar gombolyodik szepen, mi ideesett, reges-regen, az
elveszettnek hitt, lam, megkerult. Es minden ejjel, bus
ejfeltajon, orom- es szitokszavak verik fol a kornyeket,
lakok bologatnak, hat itt vannak megint, hallgatjak, nem hivjak a csend-orseget. Szepvolt, bazdmeg, atiedet, addmarbe, kez, kinnvolt, mennyivanmeg, ketperc, belulvolt, eznemigaz, idesejovok, mitnezel, ugyvan, uccsovagy, denehezvolt, a kurvaeletbe, gol.
Szol a Hollo.

/Patyának kötelező...!/

Závada Pál: Idegen testünk

"Mindeközben kivilágosodik a reggel - egyúttal beborul -, s Kolozsvár szinte karnyújtásnyira már."

2009. április 27., hétfő

9-0? Ti vagytok a legnagyobbak, HEJ! HEJ!


Roger Holeczy a Magyar Jégkorong Válogatott játékosa az A csoportos világbajnokságon. Pista, Laci, Sanyi... Rogi





2009. április 24., péntek

gasztroblog - karácsonyi tortaálom Húsvétkor

KARÁCSONYI TORTAÁLOM
(alkalmi különlegesség... - Édesanyám emlékének ajánlom)

Hozzávalók:
  • Egy bögre
  • Egy bögre mák
  • Egy lábos, amibe az egy bögre mákot beelöntjük
  • Egy bögre liszt
  • Egy bögre porcukor
  • Egy daráló, amivel a mákot és a cukrot ledaráljuk
  • Egy másik, amivel a bögrét
  • Egy bögre tej
  • Egy tepsi
  • Sütőpor, sütőkedv, sütemény
  1. A bögre mákot meghámozzuk
  2. Összekeverjük a többivel
  3. Hozzáadunk egy szem mazsolát
  4. Hozzáadjuk az összes többi mazsolát
  5. Elkeverjük
  6. Beleöntjük a tepsit
  7. Utánaadagoljuk a mazsolát
  8. Megkóstoljuk
  9. Most csak én kóstolom meg
  10. Most csak a mazsolát
  11. Megsütjük
  12. Megcsípkedjük a szélit
  13. megesszük a mazsolát
  14. Megesszük az összes többit

2009. április 22., szerda

határontúli magyar pedagógusok képzése 2009. nyár

Egy érdekes válaszreakció:

"Gondolkodtam a jelentkezésen és megdöbbenve látom:
Bólyai a Bolyai helyett
Eötvös Lóránt az Eötvös Loránd helyett
ez már élmény... "

igyekeztem nem gúnyosan válaszolni...

"Köszönjük szépen az észrevételét, igyekszünk a legrövidebb időn belül javítani hibánkat!

Elnézést kérünk, belátjuk, hibáztunk! Reméljük, azért ez nem lesz gátja és akadálya más, közvetlenebb, és mindenképpen pozitívabb élmények megszerzésének, közös átélésének!

További jó munkát kívánok, munkatársaim nevében is, a későbbi együttműködés lehetőségében bízva, tisztelettel...



Szerettem volna még a figyelmébe ajánlani a honlapunkat, hogy ott is végezze el a helyesírásellenőrzést... de nem mertem :-(

Végül is, igaza van...

2009. április 9., csütörtök

2009. április 2., csütörtök

A hét slágere...



Bruce Springsteen: Jungleland




Emlékszel, régen negyedévente volt ilyen... aztán évente... aztán...

Harangöntés

Tisztelt Pályázó!
Ezt a levelet a Norvég Civil Támogatási Alap (www.norvegcivilalap.hu) rendszerétől kapta, mivel Ön az előírásoknak megfelelően kitöltött pályázatot küldött be.
A pályázatának elbírálása a pályázati szakasz (2009. április 1. 24 óra) lezárását követően veszi kezdetét. Az értékelést nyomon tudja követni rendszerünkön keresztül, illetve a támogathatóságról a megadott elérhetőségeken értesíteni fogjuk.
További pályázatainak elkészítéséhez, illetve munkájához sok sikert kívánunk.
Üdvözlettel: A Norvég Civil Támogatási Alap munkatársai

----------

egy ilyen semmi kis levélért elég sokat kell dolgozni... de végül is meglett. 23.40-re kész voltunk, mondhatni, szinte izgalommentesen...

háromszázadmagunkkal... :-(

--------------

Hogy is mondta Ancsel Éva? "Harangot önteni csak kurva nagy türelemmel lehet... " vagy vmi ilyesmi... hát igen, rendes szenvedélybetegséghez az kell... türelem.

Tegnap volt 10 éve, hogy meghalt az Apánk. A temetőbe kijutottam - ez jó, de azt az üveg bort, amit vettem, azt már csak ma isszuk meg Bátyámmal... az már nem fért volna bele a tegnapi estébe a norvég civil mellé...

éjfél után megnéztem a Rambo c. filmet. Augusztus végén töltöttem le... és máris. Ez volt a godiva - csokoládé a Norvég Alapért.

Ja, de hozzáteszem, azért az NCA Nemzetközi pályázatára is beadtuk az erőszakmegelőzést tegnap...

Éva megy az Outward Boundhoz segédtrénernek a hétvégére... büszke vagyok... kicsit irigykedem :-)

2009. március 23., hétfő

Jövök a kereszthez


Jövök a kereszthez… Jövök a kereszthez…
Neked halált hozott, nekem életet.
Jövök a kereszthez… jövök a kereszthez…
Az élet forrása testedből ered.

Nincsen más hely, ahol megpihenhetek,
nincsen más mód, hogy letegyem bűnömet.
Amint gondolattal, tettel, vagy szóval elkövettem;
Teremts újra tiszta szívet bennem!

Nincsen más út, mely szabadságra vezet,
Nincsen más vér, mely elmossa bűnömet.
Jézus, hűséges Istenem, vonj magadhoz engem!
Teremts újra tiszta szívet bennem!

2009. március 14., szombat

A könnyű poggyász

Álmok, álmok: hova is gyömöszölnénk
annyi sok érintést meg arcot,
szép csobogást. De egyetlen
álmot azért, ha mégis, a fiamról

vinnék: semmi, csak ül és bámul.
beszélni sem tud még, de én
követelem, ígérje meg, hogy
én halok meg előbb.

/Tóth Krisztina: Könnyű poggyász/

2009. március 4., szerda

Énekeltünk, s váratlanul, mégis kinyílt a sárga rózsa...

Énekeltünk, s váratlanul,
Mégis kinyílt a sárga rózsa
És mi boldogok voltunk , és nem hittük még
Hogy az első villamos már elindult felénk.

hallgasd meg ezt, itt:


ott oldalt egy klikk, és eljutsz a YouTube-ra... és ha ezt meghallod, ezt a kettő + 1 sort...

Akkor majd érteni fogod, miért Ő a Minden.

2009. február 26., csütörtök

Freud

Azt mondta egy barátom a telefonba:

"Ok, ha legközelebb találkozunk, beszéljünk erről! Szívesen meghallgatom a véleményemet!"

És nem mondott valótlant!

maradnak Álmok...

A Maros-megyei RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógus Szövetség) elnökségi tagjától és az SZMPSZ (Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség) elnökétől kapott információk alapján eldőlt, hogy „A tökfejfaragástól a kötélpályáig… – avagy magatartási és beilleszkedési zavarokkal küzdő gyerekek egyéni és csoportos fejlesztése élménypedagógiai foglalkozásokon keresztül” című képzésünk és ezzel együtt Szakmai Műhelyünk 2008, 2007, és 2006 után immáron negyedszer dicsekedhet azzal, hogy az előző évi jelentkezők nagy száma alapján ismét nem került be a támogatott képzések közé.

Köszönjük Pék László Úrnak, az SZMPSZ (Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség) elnökének, Nagy Margitnak, a VMPSZ (Vajdasági Magyar Pedagógusok Szövetsége) elnökének, Czékus Géza Úrnak az Újvidéki Magyar egyetem pro-dékánjának személyes, írásos és telefonos támogatását, és azokét is, akik – akár anélkül is, hogy erről nekünk visszajelzést küldtek volna – a maguk kapcsolatait és lehetőségeit kihasználva helyi vagy regionális szinten közbenjártak ügyünkben! Sajnáljuk, hogy ez ezúttal is kevés volt.

Király Annamária, az OKM (Oktatási és Kulturális Minisztérium) Határontúli Magyarok Főosztálya vezetője támogatása szerint nem ér minket hátrány, mert mi minden évben úgyis olyan jól, sőt túl jól megszervezzük, illetve a mi képzésünket amúgy is nagyon jól ismerik a határon túl. Igen, ezt mondta.

Várjuk az OKM felhívásának megjelenését a támogatott képzések mellett igénybe vehető akkreditált képzésekről (a mi képzésünk ugyanis akkreditált, amely akkreditációt pl. Romániában már részlegesen elfogadnak az ottani pedagógus-továbbképzés pontgyűjtő rendszerében…), hogy kapcsolatainkat kihasználva ebben az évben is mozgósítsuk a képzésünk iránt érdeklődő jelentkezőket. 2008-ban 154 főt sikerült… ebből húsz fő részvételére kaptunk támogatást (a támogatott képzések között tavaly volt olyan, amelyik nem tudta kitölteni a 30 fős keretet, és a meglévő nyolc jelentkezővel nem került megrendezésre…).

Kérem további támogatásotokat! További aktuális programjaink (szakmai nap, élménypedagógia képzés, kisgyerekkori fejlesztés...) megtekinthetőek megújult honlapunkon http://www.kalandokesalmok.hu/.

Szépen leírtam? Nem volt könnyű.














2009. február 21., szombat

Educatio - Ratio nélkül, csak úgy , Kht.

ott voltam ma az Educatioban, késtem a Kontyfa képzés miatt, de még maradt szendvics, nem mentem hiába. A szakmai tartalom a tonhalas szintje alatt maradt, sajnálom... :-). A kávé minősége a hazai közoktatás színvonalán állt. Olyan helyes kis zöld naptárt kaptunk egy dossziéba csomagolva, fényképeset. így február 20-án jó hasznát veszem majd...

megbolondult a világ!

2009. február 18., szerda

Havas napok...

Hétvégén nagy hó volt Váradon, egész végig esett. Ma itthon is nagy hó van, szikrázó napsütéssel... gyönyörű.

megszűnt a saját Yahoo rádióadóm, amit még Pittsburghben kezdtem építgetni 2004-ben. Megszüntették, minden figyelmeztetés nélkül, mert a CBS átvette a működtetést. Szomorú voltam tegnap este...

Hiányozni fogtok... Ti és a többiek is a másik 400 előadó és nóta, ami szvazatot kapoztt tőlem...

Szerettem, hogy ha bekapcsoltam, mindig a kedvencemmel kezdődött... a 400 közül :-)

· Monday Morning Church Alan Jackson
· Walking In Memphis Lonestar
· Mud on the Tires Brad Paisley
· Sweet Southern Comfort Buddy Jewell
· July Morning [Live] Uriah Heep
· Gimme Shelter Rolling Stones
· Pilgrim Eric Clapton
· Ain't Gone 'N' Give up Stevie Ray Vaughan
· Questions Manfred Mann
· Baba O'Riley The Who
· Tonight I Wanna Cry Keith Urban
· Live Like You Were Dying Tim McGraw
· Te Quise Tanto Paulina Rubio
· Layla Eric Clapton
· Wonderful Tonight Eric Clapton
· Beautiful Mess Diamond Rio
· Private Investigations Dire Straits
· Anya Deep Purple
· Since You Been Gone Rainbow
· Bluest Blues Alvin Lee
· Nobody Does It Better David Sanborn
· Sympathy for the Devil Rolling Stones
· Into The Mystic Van Morrison
· I Don't Want to Miss a Thing Mark Chesnutt
· Come Away Melinda Uriah Heep
· Stargazer Rainbow
· Girl from Ipanema Stan Getz
· Hey Girl Ray Charles
· Comin' Home Baby David Sanborn
· A Sorta Fairytale Tori Amos
· Wombo Lombo Angelique Kidjo
· Detroit Diesel Alvin Lee
· Take It To The Limit Eagles
· Outside My Window Alvin Lee
· Cry Baby Janis Joplin
· Over My Head Fleetwood Mac
· Don't Fall in Love With a Dreamer Kenny Rogers
· In A Real Love Phil Vassar
· House of Pain Deep Purple
· Three Mississippi Terri Clark
· Dream [#] Buddy Guy
· Three Kisses of Love The Bee Gees
· Everbody Gets the Blues Kenny Wayne Shepherd
· Night I Fell in Love Boney James
· The Bluest Blues Alvin Lee
· Bungle in the Jungle Jethro Tull
· Beer in Mexico Kenny Chesney

2009. február 10., kedd

Six Pack! SIX!!!

Sorrendben:

A védelem egész évben...

A közönség az egész meccsen...

Harrison az elős félidő végén...

Santonio Holmes a legvégén, és aztán az emelvényen...
és így Big Ben kedden... Pittsburgh utcáin... immár HATODSZOR - MINT SENKI MÉG!

és a Steelers... mindörökké...

2009. február 4., szerda

"Becsülöm az esélyek iránti érzékedet..." /A hét mesterlövész/

Mennyi esély van rá, hogy a másfél éve az asztalomon heverő tüdőszűrő meghívólap élével beleáll a parketta résébe, amikor kidobom az előszobába?

Gondolom, rájött, hogy ha most lelapul, megint nem kerül rá sor másfél évig... ezért tett komoly erőfeszítéseket... :-)

Hány ilyen csoda volt az életemben... emlékszel?
  • egyszer Isi azt mondta, hogy hallgatna egy kis Korál-t. Se azelőtt, se azóta nem szólt Korál a Magyar Televízióban a monoszkóp alatt... (mi az a monoszkóp, kérdezik a rendszereváltás után születettek...). Csak akkor.
  • Akaliban egyszer oxival elrúgtam egy labdát, amit a hátam mögött Mészáros Pisti hozzámvágott...
  • össze kéne gyűjteni a többit is...

2009. február 3., kedd

Nick Hornby - Futball láz


"Az illető a kollégájának meséli, hogy kint volt az Arsenal meccsen, és az "Arsenal három-null-ra győzött a Liverpool ellen.". E rovat olvasói bizonyára rájöttek már, hogy szinte semmiről sem tudok semmit, de ha meg kellene neveznem egyetlen területetet, amelyhez értek, aakkor az az lenne, hogy mit mondanak az emberek egymásnak futballmeccs után. Nem nagy terület, tudom, de az enyém. Na szóval, le merném tenni a nagyesküt: olyat, hogy "az Arsenal hráom-nullra győzött a Liverpool ellen", még soha senki nem mondott, se az Arsenal futballklub, se az angol nyelv egész története során. "Megverte", "letépte", "elkente", "lemosta", "kicsinálta", "leradírozta", "ronggyá verte", "szarrá verte" és a többi, igen: "győzött", na ne!"
Nick Hornby
és a "Huligánok" c. film?
Let's go Steeleres!!!!

Superbowl


Igen, szuper!

TÁMOP-5.2.5.-08/1-2008-0084

Tárgy: Tájékoztatás

PAAMON Bt. Bányai Sándor ügyvezető részére

Tisztelt Bányai Sándor Úr!

Köszönjük árajánlatát, mely a TÁMOP-5.2.5. „Adj esélyt magadnak” gyermekvédelmi alap- és szakellátásban részesülő gyerekek és családjaik integrációs esélyének növelése című pályázat keretében megvalósuló felkészítő képzés megtartására szólt.

A programirányító menedzsment a beérkezett árajánlatok alapján döntött a szolgáltatást nyújtó partnerről. Sajnálattal értesítem, hogy a választás nem az Önök ajánlatára esett.

Debrecen, 2009. január 29.

Tisztelettel: B. Tiborné pályázati referens